Veszélybe kerülhet a magánegészségügyi ellátás

Nemsokára a magánklinikákon is hiány lehet a minőségi munkaerőből, és a várakozási idők is nőhetnek.

A magánegészségügyi ellátás színvonala hamarosan hanyatlásnak indulhat - nyilatkozta a HVG-nek Váradi Péter, az Önkéntes Pénztárak Szövetségének alelnöke. Szerinte annyira megugrott a magánegészségügyi ellátás iránti igény az országban, hogy annak színvonala az állami ellátásé felé mozdulhat el: a magánklinikákon is nemsokára hiány lehet a minőségi munkaerőből, és a várakozási idők is nőhetnek.

orvos
Egyes vélemények szerint az orvosok több pénzért kevesebb beteget fognak ellátni.Fotó: Getty Images

Váradi a HVG-nek adott interjújában egyebek mellett arról is beszélt, hogy a hálapénz betiltása, az egészségügyi jogviszony bevezetése és a béremelés felbolygatja az állami egészségügyet. Az orvosok szerinte több pénzért kevesebb beteget fognak ellátni. Például azért, mert most már 8 óra munkával megkeresik azt, amit korábban csak másod- vagy harmadállásokkal hoztak össze.

Már a magánegészségügyben is egyre többet kell várni.

Az alelnökkel azonos véleményen van Lantos Gabriella egészségügyi szakértő is. Mint arról beszámoltunk, ő azt mondta korábban, hogy hiába volt a nagyarányú béremelés, és a hálapénz üdvözlendő kivezetése, nem vezettek be semmilyen teljesítményminimumot vagy ösztönzőrendszert. Emiatt azok az orvosok, akik túldolgozták magukat a hálapénz miatt, most pihennek, hiszen ugyanannyit megkereshetnek kevesebb munkával, mint a másodállásokat halmozva. Lantos véleménye szerint ez már komoly ellátási gondokat okoz.

A szakértő arról is beszélt, hogy a magánegészségügyben főként a csípő- és térdprotézisműtéteknél, illetve a szemlencseműtéteknél torlódtak fel a koronavírus-járvány miatt a várólisták. Az ilyen műtéteknél legalább egy évet, Nyugat-Dunántúlon pedig akár két évet is kell várni, még a magánklinikákon is.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +32, +37 °C
Minimum: +14, +22 °C

Nyugaton és északon lehet több a felhő, ott kis eséllyel zápor vagy zivatar is lehet, máshol viszont folytatódik a napos, száraz idő tikkasztó meleggel. Élénk délkeleti szél mellett 32, 37 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Kedden a hőség veszi igénybe a szervezetet. Az alvásproblémák mellett a fáradékonyság és a nyűgösség is nagyon gyakori. A szívbetegeket és az időseket különösen nagy terhelés éri, nekik mindenféle megerőltetés kerülendő! Sokan fejfájást is tapasztalhatnak. A déli órákban fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye, a tűző nap kerülendő! Fontos a rendszeres folyadékpótlás! A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)