Veszélybe kerülhet a magánegészségügyi ellátás

Nemsokára a magánklinikákon is hiány lehet a minőségi munkaerőből, és a várakozási idők is nőhetnek.

A magánegészségügyi ellátás színvonala hamarosan hanyatlásnak indulhat - nyilatkozta a HVG -nek Váradi Péter, az Önkéntes Pénztárak Szövetségének alelnöke. Szerinte annyira megugrott a magánegészségügyi ellátás iránti igény az országban, hogy annak színvonala az állami ellátásé felé mozdulhat el: a magánklinikákon is nemsokára hiány lehet a minőségi munkaerőből, és a várakozási idők is nőhetnek.

orvos
Egyes vélemények szerint az orvosok több pénzért kevesebb beteget fognak ellátni.Fotó: Getty Images

Váradi a HVG-nek adott interjújában egyebek mellett arról is beszélt, hogy a hálapénz betiltása, az egészségügyi jogviszony bevezetése és a béremelés felbolygatja az állami egészségügyet. Az orvosok szerinte több pénzért kevesebb beteget fognak ellátni. Például azért, mert most már 8 óra munkával megkeresik azt, amit korábban csak másod- vagy harmadállásokkal hoztak össze.

Már a magánegészségügyben is egyre többet kell várni.

Az alelnökkel azonos véleményen van Lantos Gabriella egészségügyi szakértő is. Mint arról beszámoltunk, ő azt mondta korábban, hogy hiába volt a nagyarányú béremelés, és a hálapénz üdvözlendő kivezetése, nem vezettek be semmilyen teljesítményminimumot vagy ösztönzőrendszert. Emiatt azok az orvosok, akik túldolgozták magukat a hálapénz miatt, most pihennek, hiszen ugyanannyit megkereshetnek kevesebb munkával, mint a másodállásokat halmozva. Lantos véleménye szerint ez már komoly ellátási gondokat okoz.

A szakértő arról is beszélt, hogy a magánegészségügyben főként a csípő- és térdprotézisműtéteknél, illetve a szemlencseműtéteknél torlódtak fel a koronavírus-járvány miatt a várólisták. Az ilyen műtéteknél legalább egy évet, Nyugat-Dunántúlon pedig akár két évet is kell várni, még a magánklinikákon is.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +27, +33 °C
Minimum: +11, +20 °C

Pár órára kisüt a nap, de időnéóként erősen felhős lesz az ég. Nagyobb eséllyel a Dunától keletre alakulnak ki záporok, zivatarok. Időnként megélénkülő északkeleti szél mellett 27, 33 fok közötti maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Hétfőn nem jön front, de melegedés kezdődik. A fokozottan érzékenyeknél fáradékonyság, dekoncentráltság léphet fel, egyesek alvásproblémákat is tapasztalhatnak. A keringési panszokkal küzdők a következő napokban tartós tünetekre készüljenek. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)