Váratlan veszély fenyegeti a túrázókat

A koronavírus okozta járványhelyzetben sok természetjáró igyekszik a népszerű turistaútvonalak helyett kevésbé népes útvonalakat keresni. Így azonban nagyobb valószínűséggel találkoznak vaddisznókkal a szabadban, ami most különösen veszélyes.

Hogyan készüljünk fel a túrázásra? Részletek itt.

Érdemes elővigyázatosnak lenni a vaddisznókkal a tavaszi ellési időszakában, mivel a kocák ilyenkor készek meglehetősen harciasan védelmezni kicsinyeiket a vélt vagy valós fenyegetésekkel szemben - hívta fel a figyelmet a kaposvári székhelyű Sefag Erdészeti és Faipari Zrt. A népszerű turistautaktól a vaddisznók többnyire távol tartják magukat, azonban a jelenlegi korlátozások miatt sok turista keres ritkán járt területeket kirándulásra, sportolásra vagy kutyasétáltatásra. Így pedig megnő a nem kívánt találkozások kockázata is a vaddisznókkal.

Ellési időszakban nagyon elővigyázatosnak kell lenni a vaddisznókkal
Ellési időszakban nagyon elővigyázatosnak kell lenni a vaddisznókkal. Fotó: Getty Images

Az erdészek azt tanácsolják az erdőjáróknak, hogy csak a kijelölt turistautakat használják, illetve kerüljék a nagyon sűrű, bozótos területeket. Váratlan találkozás esetén a legjobb megállni és óvatosan elhátrálni a vaddisznótól, nem ajánlott elijeszteni, mert azt támadásnak érezheti. Erdős, bozótos, disznójárta területen kutyát csak pórázon ajánlott sétáltatni, mert ha kiszagolja a vadat, akkor támadással, ugatással felbőszítheti.

A Pilisi Parkerdő honlapja szerint a kifejlett vaddisznók marmagassága eléri a 60-120 centimétert, testtömegük pedig az 50-150 kilogrammot. A legtöbb malac a február és május közötti időszakban jön világra, ugyanakkor a párzási és ellési időszak is egyre inkább kitolódik. A kocák, malacok és süldők kondákban élnek, míg a kanok magányosan járják az erdőt.

)
Sebkezelési rutin (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt általában közepesen felhős időre készülhetünk, csapadék nem valószínű. Délután a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhők is lesznek az égen, de ezekből csapadék nem alakul ki. A szél napközben élénk nyugati lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul. Késő este 15, 20 fok lesz. Csütörtökön gyenge hidegfront hat a szervezetre. Az érzékenyeknél görcsös fejfájás, valamint izom- és hasi görcsök is jelentkezhetnek, az arra hajlamosak vérnyomás-ingadozást is tapasztalhatnak. Átmenetileg az ízületi problémák is fokozódhatnak. A szél kissé csökkenti a hőérzetet, a szabadban változó komfortérzet lesz jellemző. Az alvásproblémák mérséklődnek. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció