Uniós támogatással szűrték a dohányosokat Hódmezővásárhelyen

Már több, mint száz hosszú ideje dohányzó páciens vett részt tüdőrákszűrésen egy uniós projekt keretében a hódmezővásárhelyi kórházban, csaknem ötödüknél találtak valamilyen eltérést.

Magyarországon évente 6500-an veszítik életüket a tüdő rosszindulatú daganata miatt. 2014 és 2018 között a hódmezővásárhelyi járásban 483-an, a makóiban 335-en hunytak el ilyen betegségben. A tüdőrák kialakulása 85-90 százalékban a dohányzás következménye.    

A vizsgálatokat CT-vel végzik, amellyel a kis méretű daganatokat is felismerik.
A vizsgálatokat CT-vel végzik, amellyel a kis méretű daganatokat is felismerik.

A mostani szűrővizsgálatot, amely egy közös, magyar-román uniós projekt része a Csongrád Megyei Egészségügyi Ellátó Központban, alacsony dózisú komputertomográffal (CT) végzik. Jelenleg ez a gép a legalkalmasabb diagnosztikai eszköz a kis méretű daganatok felismerésére.

A szűrővizsgálatra a háziorvosok olyan 50 és 74 közötti életkorú pácienseket választanak ki, akik körülbelül 20 éve dohányoznak vagy 15 éve szoktak le a dohányzásról, de legalább 20 évig napi egy doboz cigarettát szívtak. A projekt keretében eddig 114 páciens szűrését végeztek el, 21 esetben a radiológusok további vizsgálatot javasoltak.A román testvérkórház a szatmárnémeti Páli Szent Vince kórház. A hódmezővásárhelyi intézménnyel együtt 9,266 millió euró (3,6 milliárd forint) EU-s pályázati forrást nyertek el hatékony szűrési és prevenciós programok fejlesztésére és tesztelésére.

A támogatásból továbbá kialakítják a hódmezővásárhelyi kórház új belgyógyászati és gyermekosztályát, de a projekt részeként több korszerű diagnosztikai berendezést is vásároltak.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +33 °C
Minimum: +12, +20 °C

Többször megnövekszik a felhőzet, szórványosan fordul elő zápor, zivatar. Sokfelé megélénkül az északkeleti szél, a maximumhőmérséklet 25, 33 fok között szóródik. Hétfőn nem érkezik front. A fülledtség idején nehézlégzés, rosszullét jelentkezhet, többen fejfájást tapasztalhatnak. Gyakoriak lehetnek a keringési panaszok, az arra hajlamosaknál vérnyomás-ingadozás léphet fel. Az érzett hőmérséklet is ingadozik. A légszennyezettség közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: