Ukrajnai háború: így segítik itthon a menekülteket

Az Egis Gyógyszergyár Zrt., a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet, az Erste Csoport és a Károli Gáspár Református Egyetem (KRE) is ajánlott fel pénzt, humanitárius segélyt és másféle segítséget az ukrajnai háborúból menekülőknek kedden.

Az ukrajnai háború miatt rengeteg menekült érkezett hazánkba, akiknek megsegítéséért egy emberként fogott össze az ország. De nemcsak magánemberek támogatják a rászorulókat, hanem cégek, egészségügyi és oktatási intézmények is.

Gyógyszergyár és kórház a támogatók között

Az Egis Gyógyszergyár Zrt. több mint 100 millió forint értékű humanitárius segítséget ajánlott fel Ukrajnában elérhető gyógyszerkészleteiből. Továbbá az Egis-csoport ukrajnai képviseleténél foglalkoztatott több mint száz emberről, valamint családtagjaikról is igyekeznek gondoskodni.

Menekültek a beregsurányi segítségponton.
Menekültek a beregsurányi segítségponton. Fotó: MTI/Balázs Attila

A Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet sürgősségi ambulanciával, Lelki Krízis Gyermekambulanciával és ingyenesen hívható zöld számmal segíti a menekültek betegellátását. Az Ukrajnából érkezett, egészségügyi ellátásra szoruló gyermekeket a hét minden napján 0-24 óráig fogadják, a +36 80 200 223-as telefonszámon pedig sürgősségi forródrótot nyitottak, amely egész nap ingyenesen hívható a gyermekegészségügyi ellátással kapcsolatban felmerülő kérdések esetén. A kommunikációt szükség esetén ukrán tolmács segíti. A +36 30 44 34 751-es telefonszámon elérhető Lelki Krízis Gyermekambulancián pedig külön specialisták segítik a háború és az otthon elhagyásával járó stressz, valamint a veszteségek és a gyász feldolgozását.

Így sodorja kenyérválság felé a világot az ukrajnai háború.

Az intézmény szerint zavartalan a gyógyszer, vér, vérplazma, infúzió, egyéb segédanyagok pótlása, a szükséges orvostechnikai eszközök biztosítása, valamint felkészültek az ukrán gyógyszerkészítményeket helyettesítő magyarországi gyógyszerek azonosítására. A humanitárius segítségnyújtásban segíteni szándékozók egyébként a Heim Pál Gyermekkórház Fejlesztéséért Alapítvány 16200182-00067427-es számlaszámára utalhatnak.

Adományozási funkciót hoztak létre

Az Erste Csoport egy-egy millió euróval támogatja partnerszervezetein, a Caritason és a Vöröskereszten keresztül az ukrajnai háború menekültjeit, rászorultjait. A román leánybank, a BCR emellett 100 ezer eurót adományozott a Save the Children, a Vöröskereszt és a román kormány hasonló célú kezdeményezéseinek.

Az Erste Csoport a George-ban, digitális banki platformján adományozási funkcióval is támogat kiválasztott segélyszervezeteket. A több mint kétmillió George-felhasználó Ausztriában egy új gombot talál az átutalási felületen, amely közvetlen utalási lehetőséget kínál a "Nachbar in Not" ("Neighbor in Need") segélyprogramhoz. Ugyanez az egyszerű adományozási funkció elérhető az összes többi piacon, ahol az Erste Csoport ügyfelei George-ot használnak: Csehországban, Szlovákiában, Magyarországon, Horvátországban és Romániában.

Milliók gyűltek össze a jótékonysági koncerten

A Károli Gáspár Református Egyetem (KRE) március 5-én jótékonysági koncertet szervezett, az ehhez kapcsolódó adománygyűjtés során összesen 4,246 millió forint gyűlt össze. Az összeggel a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola közösségét segítik.

A főiskolának az alábbi bankszámlaszámra küldhetünk további felajánlásokat: (Erste Bank): 11600006-00000000-97955522, nemzetközi formátumban, IBAN: 9116000060000000097955522. A kedvezményezett neve Kárpátaljai Magyar Felsőoktatásért és Közoktatásért Alapítvány, a közlemény rovatba írjuk azt, hogy KRE adomány.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +17 °C
Minimum: +3 °C

Alapvetően napos időre számíthatunk a délnyugat felől növekvő fátyolfelhőzet és a kevés gomolyfelhő mellett. Csapadék nem valószínű. A déli, délkeleti szelet csak néhol kísérik élénk lökések. Késő estére többnyire 4 és 12 fok közé hűl le a levegő. Fronthatásra napközben nem kell számítani az előrejelzés szerint.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra