Újabb veszélyes "játék" terjed a neten

Fagyási sérüléseket is okozhat egy interneten terjedő bátorságpróba, a sós jég kihívás - figyelmeztet több amerikai szakember. Volt olyan gyerek, akit kórházban kellett ápolni a veszélyes játék után.

A sós jég próba lényege - mint az több, a közösségi oldalakra és videómegosztó csatornákra feltöltött kép és videó mutatja -, hogy a fiatalok sót tesznek a bevizezett bőrükre (leggyakrabban a karukra, kézfejükre, de volt olyan, aki a hátát kente be), majd erre jeget nyomnak. A próba addig tart, míg a jég teljesen el nem olvad, vagy míg a fájdalom szinte elviselhetetlenné válik. Ami a gyerekek számára elsőre jó móka, az néhány esetben komoly, fagyási sérülésekre hasonló sebeket, hólyagokat okozhat. Egy-két diáknál pedig maradandó károsodáshoz vezetett a próbatétel.

A só, a víz, a jég és az emberi test hője, valamint a bőrben lévő nedvesség együttesen, egymásra hatva olyan kémiai, illetve fizikai reakciókat vált ki, melyek a fagyási sérülésekhez hasonló sebeket, fájdalmat és égő érzést okoznak.

Az őrült játék legutóbbi áldozata egy 12 éves amerikai kisfiú, aki olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy a kezelőorvosok szerint több hónapig is tarthat, míg felépül. Valószínűleg élete végéig megmaradnak a sebhelyek, és a következő hetekben folyamatosan antibiotikumokat és fájdalomcsillapítókat kell szednie.

"A Youtube-on, Facebookon és másutt látható videók nem mutatják be, milyen veszélyes is ez a kihívás és milyen borzalmas sérülés lehet a végeredménye" - írták a fiú szülei hivatalos közleményükben. "Hálásak vagyunk az orvosoknak, hogy segítenek a gyermekünk felépülésében és mindenkit arra kérünk, hogy ne próbálja ki ezt a játékot!"

)
Hogyan működik a bolhanyakörv?

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Melegfront
Maximum: +10, +20 °C
Minimum: -2, +6 °C

Erősen felhős lesz az ég, a nap második felétől egyre többfelé lehet eső, zápor. Erős délnyugati szél mellett 10, 20 fokig melegszik a levegő. Csütörtökön melegfronti hatás érvényesül. Az érzékenyek körében puffadás és egyéb emésztési panaszok jelentkezhetnek, emellett keringési problémák léphetnek fel. Az arra hajlamosak akár intenzív migrént is tapasztalhatnak. Gyakori lehet a fáradékonyság és a dekoncentráltság. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: