Újabb helyen tiltják be a kutyahúst

Betiltják a kutyahús kereskedelmét a híres 12. századi templomegyüttesnek, Angkorvatnak otthont adó kambodzsai tartományban, Sziemreapban.

Az új koronavírus megjelenése nyomán a közelmúltban betiltották a kutya- és macskahúsfogyasztást a dél-kínai Sencsenben. Részletek itt.

Az ausztriai székhelyű Four Paws és az Animal Rescue Cambodia nevű állatvédő szervezetek friss jelentésében szereplő becslések szerint évente 2-3 millió kutyát ölnek le Kambodzsában a húsukért. Sziemreap tartomány az egyik legfőbb beszerzési forrása az állatoknak, amelyek egy része ellopott házikedvenc. A két szervezet Sziemreapban 21, Kambodzsa fővárosában, Phnompenben pedig 110 olyan éttermet azonosított, amely kutyahúsra specializálódott. A tartomány mezőgazdasági, erdészeti és halászati hivatalának vezetője, Tea Kimsoth szerint a kereslet megugrásának hátterében a külföldi turisták, elsősorban a dél-koreaiak állnak, akik körében nagyon népszerű a kutyahús.

A kambodzsai Sziemreap tartomány népszerű turistacélpont
A kambodzsai Sziemreap tartomány népszerű turistacélpont. Fotó: Getty Images

Sziemreap tartomány illetékes hatósága - az országban elsőként - a hét elején rendeletet adott ki a kutyahús értékesítésének, vásárlásának és az ebek élelmezési célokat szolgáló leölésének betiltásáról. A rendelet szerint akit a jövőben kutyahús-árusításon kapnak, először csak aláíratnak vele egy nyilatkozatot, hogy többé nem tesz ilyet. A többszörös szabálysértőket azonban akár öt év börtönre és 7-50 millió riel (átszámítva 549 ezer-3,9 millió forint) pénzbírságra is ítélhetik.

A tiltást azzal indokolják, hogy a tartomány népszerű turistacélpont és szent terület. Angkorvat több mint kétmillió látogatót vonz évente, igaz, a koronavírus-járvány miatt idén változtak a mutatók. A rendelet kitér arra is, hogy a kutyák hűséges háziállatok, az otthonok, gazdaságok és haszonállatok védelmezői, emellett a kutyahús kereskedelme embertelen dolog, valamint veszélyes is a betegségek esetleges terjesztése miatt.

Az idősebb kambodzsaiak tartózkodnak a kutyahúsevéstől, mivel úgy tartják, hogy balszerencsét hozhat, ám a fiatalabb nemzedék körében kisebb divatja van a gyakorlatnak. A megannyi kampány ellenére Laosz, Vietnam , Kambodzsa és Thaiföld több területén is esznek és értékesítenek kutyahúst. Ráadásul a sziemreapi rendelet ellenére is Kambodzsa más részein változatlanul legális marad a kutyahússal való kereskedelem.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +26, +32 °C
Minimum: +10, +20 °C

A napsütés mellett a gomolyfelhők is megnövekszenek, elszórtan kell záporra, zivatarra készülni, de nem fog mindenhol esni. Élénk lesz az északkeleti szél, a legmelegebb órákban 26, 32 fok közötti hőmérsékleteket mérhetünk. Szombaton frontmentes idő lesz, de továbbra is kettősfront jellegű tünetek jelentkezésére kell számítani. Görcsös és migrénes fejfájás is felléphet, gyakoriak lehetnek a keringési panaszok. Többen ok nélküli ingerlékenységet tapasztalhatnak. A hőérzet ingadozó, helyenként az esernyő is kellhet. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)