Új szabállyal védenék a kerékpárosokat az autósoktól

Hamarosan az európai uniós közlekedési szabályok részévé válhat egy olyan módszer, amely kifejezetten az autók ajtónyitásakor bekövetkező baleseteket hivatott megelőzni.

Évente több mint 20 ezren veszítik életüket az utakon az Európai Unió területén. Az EU célja viszont, hogy az évszázad közepére a halálos közúti balesetek száma nullára csökkenjen, ennek érdekében pedig több új biztonsági szabályról is döntést hoz majd a júniusi választások után felálló Európai Parlament – olvasható az intézmény közelmúltbeli közleményében. A többi között bevezethetik, hogy a friss jogosítvánnyal rendelkezőkre szigorúbb alkoholfogyasztási szabályok vonatkozzanak, illetve szigorúbb büntetéseket kapjanak, ha önhibájukból okoznak balesetet. De ugyanígy változásként jöhet, hogy a csúszós, havas körülmények közötti vezetésnek is a jogosítvány megszerzéséhez szükséges vizsgák részét kell képeznie.

autó, ajtónyitás, kerékpáros, rányitásos baleset
Egy óvatlan ajtónyitásnak könnyen súlyos baleset lehet a következménye. Fotó: Getty Images

Akad továbbá az elfogadásra váró tervezetben egy olyan pont, amely kifejezetten a kerékpárosok és kismotorosok biztonságát szolgálná. Mint azt a DutchNews írja, a bevezetendő módszernek külön neve is van: dutch reach, azaz szabad fordításban holland átnyúlás. A lényege pedig röviden az, hogy amikor egy autó sofőrje leparkolva kinyitná az ajtót, azt csak az ajtótól távolabbi – balkormányos autók esetén tehát a jobb – kezével tehesse meg. Ennek előnye, hogy a mozdulat közben mindenképpen átnéz hátra a válla felett, így könnyebben észreveheti, ha egy biciklis éppen elhajtana mellette a jármű mögül érkezve.

Árulkodó neve ellenére nem tisztázott, hogy a holland átnyúlás ötlete Hollandiából származik-e egyáltalán. Mindenesetre jelenleg nem képezi az autósoktatás és a vizsgák hivatalos részét az országban. Eközben egyes becslések szerint a hollandiai közlekedési balesetek nagyjából 6 százaléka amiatt következik be, hogy kerékpárosok váratlanul kinyíló autóajtónak csapódnak. A szomszédos Belgiumban pedig évente több mint 300 hasonló esetet regisztrálnak. Az Egyesült Királyságban már kötelező a biztonságos ajtónyitási módszer alkalmazása, ehhez csatlakozhat rövidesen az Európai Unió is.

Itthon is történt halálos baleset
Tavaly ősszel halálos közúti baleset gondatlan okozása miatt emelt vádat a Győri Járási Ügyészség egy férfival szemben, aki 2022 tavaszán figyelmetlenül nyitotta ki autója ajtaját egy soproni utcában. Mögötte érkezett ugyanis egy 83 éves kerékpáros, aki bár próbált fékezni a kinyíló ajtó előtt, végül elvesztette az egyensúlyát, és az úttestre borult. Esés közben olyan súlyos koponyasérülést szenvedett, hogy másnap a kórházban elhunyt.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Utca emberét kérdeztük, tudja-e mi az anafilaxiás sokk

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +27 °C
Minimum: +12 °C

A fátyol- és gomolyfelhők mellett sok napsütés valószínű. Néhol - főként az északnyugat-délkeleti sávban - alakulhatnak ki záporok, zivatarok. A keleties szél csak kevés helyen élénkülhet meg, de zivatarok körül átmenetileg erős széllökések előfordulhatnak. A legmagasabb nappali hőmérséklet 25 és 30 fok között alakul. Késő estére döntően 14 és 22 fok közé hűl le a levegő. A hét közepéig fronthatásra nem kell az előrejelzés szerint számítani.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra