Tüdőkór, mely rosszabb a tüdőráknál

A tüdőfibrózis halálos betegség, melynek következtében a betegek tüdőszövetei egy fertőzés után nem gyógyulni, hanem hegesedni kezdenek. Fontos a felvilágosítás, és hogy forduljon orvoshoz, akinél felmerül a tüdőgyulladás gyanúja.

Az RTL Klub Híradójának tájékoztatása szerint Magyarországon 5-600 érintett lehet, de nagyon sok beteget nem diagnosztizálnak, így akár több ezer is lehet a számuk. "Rosszabb, mint a tüdőrák, és nagyon nehéz felismerni" - így nyilatkozott Müller Veronika tüdőgyógyász az ismeretlen eredetű tüdőfibrózisról, amely sajnos egyre gyakrabban fordul elő. Lappangva, légzési nehézséggel, köhögéssel kezdődik, majd csökken a beteg terhelhetősége. Az érintettek fele 3 éven belül meghal. A mai napig nem tudják, hogy pontosan mi okozza.

Ez a tüdőkór sajnos rosszabb a tüdőráknál is
Ez a tüdőkór sajnos rosszabb a tüdőráknál is

A terápiában vannak ugyan előrelépések, de a kórt gyógyítani nem tudják, csak lassítani a folyamatot.

A betegség általában 65 évesen jelentkezik, de a Híradó tudósításában bemutattak egy 55 éves nőt, akinél már diagnosztizálták a kórt. Elmondta: minden évben többször tüdőgyulladása volt, és egyre rosszabbodott az állapota, végül kórházba került. Most gyógyszerrel kezelik.

A betegség diagnosztizáláshoz alaposabb vizsgálatra van szükség, a röntgen mellett CT-re is. Árulkodó tünet lehet, ha valaki nehezen megy fel a lépcsőn, ha nehézlégzés jelentkezik, száraz köhögést vált ki egy mély légzés, vagy megváltozik a köröm szerkezete, és domború, úgynevezett óraüvegköröm jön létre. A kór lényege, hogy egyfertőzésután nem gyógyulnak meg a tüdő szövetei, hanem hegesedés lép fel. A betegség egész Európában gond, egyre több a beteg. Probléma az is, hogy a páciensek tájékozatlanok, illetve nem mennek orvoshoz a problémáikkal.

Orvos-beteg találkozó: A Semmelweis Egyetem és a Tüdőfibrózis Egyesület orvos-beteg találkozót szervez vasárnapra, ahol segítséget, jó tanácsokat kaphatnak a kórban szenvedők.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +26, +37 °C
Minimum: +17, +23 °C

A változó felhőzet mellett több-kevesebb napsütésre is készülhetünk, nyugaton és északon lehet zápor, zivatar. Élénk, erős lesz az északnyugati szél, a legmelegebb órákban nyugaton 26, 30, máshol 31, 37 fokot mérhetünk. Kedden a hőség mellett egy lassan mozgó hidegfront jelenti a terhelést. Nyugaton görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök jelentkezhetnek, keleten pedig a hőkimerülés, a fáradékonyság és az erős gyulladásos panaszok lesznek a legjellemzőbbek. A keleti tájakon továbbra is fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye. A keringési rendszert országszerte nagy igénybevétel éri. A légszennyezettség közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: