Többen haltak meg kábítószer-túladagolásban

Az 1990-es évek AIDS-járványa óta most először csökkent jelentősen az amerikaiak várható élettartama. Ennek oka, hogy egyre többen halnak meg kábítószer-túladagolás miatt - közölte az amerikai járványügyi központ (CDC).

2014 óta csaknem négy hónappal csökkent az amerikaiak várható élettartama. Ez az első ilyen nagymértékű visszaesés az 1993-as AIDS-járvány óta - közölte Renee Gindi, a CDC egészségügyi statisztikusa.

várható élettartam, halálozási statisztika, kábítószerek, kábítószer-túladagolás
Az ópiátválság miatt jelentősen csökkent az amerikaiak várható élettartama. Fotó: iStock

4 hónappal kevesebbet élnek

Míg egy 2014-ben született amerikai várható átlagos élettartama 78,9 év, a 2017-ben születettek már csak átlagosan 78,6 évig élhetnek a statisztikai előrejelzés szerint. A visszaesés az opiátválság hatásaira vezethető vissza, különösen az olyan szintetikus opiátokra, mint a nagyon kis mennyiségben is halálos fentanil. Az opiáttartalmú kábítószerek túladagolása miatt tavaly 32 ezer ember halt meg Amerikában.

Meddig élnek a magyarok? A válaszért kattintson ide!

A túladagoláson kívül az öngyilkosságok és azAlzheimer-kórokozta halálozások száma is emelkedett, ami szintén visszavetette a várható élettartamot Amerikában. A jelentésből az is kiderült, hogy a nemek közül a férfiak körében nagyobb a csökkenés.

A jelenlegi visszaesés hasonlóan komoly problémát jelez, mint annak idején az AIDS-járvány, hiszen az opiátválság szintén a fiatalabb korcsoportokból szedi az áldozatait. Az 1960-as évekig az amerikaiak élettartama 70 év alatt volt.

)
Sebkezelési rutin (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +13, +18 °C
Minimum: +6, +11 °C

Hazánkban vasárnap délelőtt borult időre van kilátás, elszórtan várható eső. Délután túlnyomóan borult lesz az ég, szórványosan további eső, zápor alakul ki. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 6, 11 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 13, 18 fok között alakul. Késő este 7, 12 fok lesz. Vasárnap kettősfront hat a szervezetre, ezen belül a hidegfrontra jellemző tünetek lehetnek erősebbek. Gyakori lehet a fejfájás és a migrén, sokan tapasztalhatnak keringési panaszokat és rosszullétet. Lehangoltság, rosszkev léphet fel, csökken a teljesítőképesség. Fennáll a megfázás veszélye, a szabadtéri programok során réteges öltözet javasolt. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső