Többen haltak meg kábítószer-túladagolásban

Az 1990-es évek AIDS-járványa óta most először csökkent jelentősen az amerikaiak várható élettartama. Ennek oka, hogy egyre többen halnak meg kábítószer-túladagolás miatt - közölte az amerikai járványügyi központ (CDC).

2014 óta csaknem négy hónappal csökkent az amerikaiak várható élettartama. Ez az első ilyen nagymértékű visszaesés az 1993-as AIDS-járvány óta - közölte Renee Gindi, a CDC egészségügyi statisztikusa.

várható élettartam, halálozási statisztika, kábítószerek, kábítószer-túladagolás
várható élettartam, halálozási statisztika, kábítószerek, kábítószer-túladagolás

4 hónappal kevesebbet élnek

Míg egy 2014-ben született amerikai várható átlagos élettartama 78,9 év, a 2017-ben születettek már csak átlagosan 78,6 évig élhetnek a statisztikai előrejelzés szerint. A visszaesés az opiátválság hatásaira vezethető vissza, különösen az olyan szintetikus opiátokra, mint a nagyon kis mennyiségben is halálos fentanil. Az opiáttartalmú kábítószerek túladagolása miatt tavaly 32 ezer ember halt meg Amerikában.

Meddig élnek a magyarok? A válaszért kattintson ide!

A túladagoláson kívül az öngyilkosságok és azAlzheimer-kórokozta halálozások száma is emelkedett, ami szintén visszavetette a várható élettartamot Amerikában. A jelentésből az is kiderült, hogy a nemek közül a férfiak körében nagyobb a csökkenés.

A jelenlegi visszaesés hasonlóan komoly problémát jelez, mint annak idején az AIDS-járvány, hiszen az opiátválság szintén a fiatalabb korcsoportokból szedi az áldozatait. Az 1960-as évekig az amerikaiak élettartama 70 év alatt volt.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +9, +14 °C

Délelőtt a napsütést gomolyfelhők is zavarják, ezekből néhol kisebb eső, zápor is kialakulhat. Délután a hosszabb-rövidebb napos időszakok mellett a jelen lévő gomolyfelhőkből záporokra, zivatarokra is számítani lehet. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 9, 14 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: