Több ezer tonna fertőzött Kinder csokoládét hívtak vissza

Több száz gyermek betegedett meg, közülük huszonkettőt kórházban ápoltak.

Összesen több mint 3 ezer tonna Kinder terméket vontak vissza az európai piacról, miután áprilisban számos szalmonellás megbetegedés történt Európában. Az érintett termékek: Kinder meglepetés, Schoko-bon, minitojás – közölte a Ferrero cég franciaországi igazgatója a Le Parisien című napilapban megjelent interjúban a Népszava tudósításában.

A vizsgálatok szerint a fertőzést feltehetően egy vajtartály szűrője okozta a belgiumi Arlonban lévő üzemben, és fertőzött nyersanyagoktól vagy emberektől származik. Az igazgató szerint nem hanyagság, hanem üzemzavar történt.
Európában több száz gyermek betegedett meg, Franciaországban 81-en, közülük huszonkettőt kórházban ápoltak, miután ettek a szalmonella baktérium által fertőzött a Ferrero olasz konszern Kinder márkájú termékéből.

Több ezer tonna Kinder terméket hívtak vissza szalmonella-fertőzés gyanúja miatt. Fotó: Getty Images
Több ezer tonna Kinder terméket hívtak vissza szalmonella-fertőzés gyanúja miatt. Fotó: Getty Images

Az ügy áprilisban pattant ki, de a bélfertőzést okozó baktériumot már december 15-én felfedezték az Arlonban működő gyárban, ahol valamennyi visszavont csokoládé termék készült.

A Ferrero bejelentette, hogy a jövőben az üzemekben végzett ellenőrzések 50 százalékát külső hitelesített laboratóriumra bízzák, egyebek mellett a cég normadiai székhelyű francia üzemében. Korábban a vizsgálatok száz százalékát a Ferrero végezte.

A Ferrero szerint a botrány miatt 40 százalékkal csökkent a cég forgalma húsvétkor, a kár több tízmillió euró. A piacról visszahívott 3000 tonna terméket - több millió árucikket - megsemmisítették.

Nicolas Neykov szerint a botrány következtében világszerte van mit módosítani a nagy élelmiszeripari konszerneknél. "Vannak javaslataim. Remélem, hogy mielőbb találkozom a fogyasztói szervezetekkel és az új kormánnyal. Vannak dolgok, amelyeken változtatni kell, hogy ez soha többé ne forduljon elő" - mondta.

)
Tiszta levegő (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +31, +37 °C
Minimum: +14, +21 °C

A napsütés mellett gomolyfelhők is képződnek, de ezekből csapadék nem alakul ki. Igazi hőség várható, az időnként megélénkülő délies szél mellett 31, 37 fok között tetőzik a hőmérséklet. Hétfőn ismét a kánikula terheli meg a szervezetet. A szívbetegek különösen veszélyeztetettek, de még az egészségesek körében is előfordulhat rosszullét, szédülés és vérnyomáspanaszok is. A déli órákban kerülendő a tűző napon tartózkodás! Gyakoriak a fejfájásos tünetek is, sokan alvásproblémáktól szenvednek. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)