Time: ő az év embere

Greta Thunberg-et, a 16 éves svéd klímaaktivistát választotta 2019 Év Emberének a Time.

Greta Thunberg 2018 augusztusában kezdett sztrájkot a svéd parlament lépcsőjén az éghajlatváltozás elleni fellépést követelve. "Az azóta eltelt 16 hónap alatt államfők előtt mondott beszédet az ENSZ-közgyűlés általános ülésszakán, találkozott a pápával, és 4 millió embert ösztönzött arra, hogy csatlakozzon a 2019. szeptember 20-i világméretű klímasztrájkhoz, amely a történelem legnagyobb éghajlatváltozás elleni tüntetése volt" - írta honlapján a magazin. A Time ezen tevékenysége miatt választotta Thunberget az év emberének.

Greta Thunberg, az év embere, Tima, klímaaktivista, klímaválság
Greta Thunberg, az év embere, Tima, klímaaktivista, klímaválság

Az év szava pedig a klímasztrájk

A klímaváltozás gyorsabb, mint eddig hittük - kattintson!

Margaret Atwood kanadai írónő Jeanne d'Arc-hoz hasonlította a fiatal aktivistát. Thunberg úttörő ötletét, a "klímasztrájk" kifejezést pedig az év szavának nyilvánították a Collins szótár szerkesztői. Greta jelenleg Madridban tartózkodik az ENSZ klímaértekezletén. A múlt héten pedig kijelentette, hogy a politikusok hallják a klímasztrájkolók hangját, de nem még mindig nem cselekszenek.

Az ismert környezetvédő, Al Gore volt amerikai alelnök "briliáns választásnak" nevezte a magazin döntését. "Greta testesíti meg annak a fiatal aktivista mozgalomnak az erkölcsi tekintélyét, amely azt követeli, hogy azonnal oldjuk meg a klímaválságot. Ihletet jelent számomra és az emberek számára világszerte" - mondta a volt alelnök.

Eddig a 16 éves svéd lány a legfiatalabb, aki az 1927 óta adományozott kitüntetésben részesült.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +10, +15 °C

Délelőtt a napsütés mellett változóan felhős lesz az ég, csapadék nem valószínű. Délután a napos időszakokat időnként gomolyfelhők zavarják, de ezekből csapadék nem alakul ki. A szél napközben eros északnyugati lesz. Hajnalban 10, 15 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Viharos idő