Tigrisszúnyogok: mekkora a veszély?

Egyelőre nem alakult ki stabil populációja az ázsiai tigrisszúnyognak Magyarországon - mondta Soltész Zoltán, a Magyar Tudományos Akadémia Ökológiai Kutatóközpontjának kutatója.

Az elmúlt években három új invazív szúnyogfaj jelent meg Magyarországon, ezek egyike az ázsiai tigrisszúnyog. Baja mellett 2014-ben, a déli-délnyugati határ mentén pedig 2015-ben - a nagyobb kamionforgalmú utak mentén - azonosítottak ázsiai tigrisszúnyogot. A három faj közül a tigrisszúnyog terjeszti a legtöbb kórokozót, de ahhoz, hogy veszélyes betegségekkel fertőzzön, előbb egy stabil populációra lenne szükség. Jelenleg azonban folyamatos újratelepülésről van szó, ezért csak az adott év kései szakaszában bukkan fel a veszélyes vérszívó - ismertette a kutató.

szúnyog, ázsiai tigrisszúnyog, vészívó, veszélyes kórokozók, fertőző betegségek
A veszélyes vérszívó leglább 22 féle betegséget terjeszt. Fotó: 123rf

Nagy veszélyt jelent

Az ázsiai tigrisszúnyog aktívan csípi az embert, a házi- és vadállatokat, a kétéltűeket, a hüllőket és a madarakat is. Legalább 22-féle kórokozót terjeszthet. A témáról itt olvashat bővebben!

Olaszországban és Horvátországban már stabil populációja van a tigrisszúnyognak, valószínűleg onnan érkeznek ide is ezek az állatok, amelyek a már említett időszakban szaporodni is képesek. A körülbelül fél centiméter hosszúságú állat abban különbözik a hazai szúnyogoktól, hogy teljesen fekete, de a testét különböző pontokon világos pikkelyek, csíkok díszítik. Más ennyire kontrasztosan fekete-fehér szúnyog nem él Magyarországon. A Magyarországon megtalálható fajok a nyugat-nílusi vírust, bőr- és szívférgességet, illetve usutuvírust terjeszthetnek.

A védekezés módjai között mechanikai, kémiai és biológiai módszereket is megtalálhatók, emellett pedig érdemes rendszeresen ellenőrizni azokat a házkörüli helyeket, ahol megrekedhet a csapadék, mert abban a szúnyogok - már igen csekély mennyiségű víz esetén is - képesek szaporodni.

A tigrisszúnyogot Európában először Albániában mutatták ki 1979-ben, mára pedig szinte az egész kontinensen megtalálható. A hazai tigrisszúnyog-populáció feltérképezésében az MTA Ökológiai Kutatóközpontja a lakosság segítségét várja.

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Melegfront
Maximum: +5, +11 °C
Minimum: -5, +3 °C

A közepesen vagy erősen felhős időben többfelé vegyes halmazállapotú csapadék is lehet. Erős lesz a nyugatias szél, 5, 11 fokos maximumokat mérhetünk. Szerdán eleinte gyenge melegfronti hatás lesz tapasztalható, a fokozottan érzékenyeknek nehezebb éjszakájuk lehet, emellett fokozódhatna a gyulladásos tünetek is. Napközben a szeles, változékony időben keringési panaszok és vérnyomás-ingadozás jelentkezhet, a fejfájás és a migrén szintén gyakorivá válhat. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: