+12° - +31°
Nincs front

Terrorizmus: mit tehetünk, ha bajba kerülünk?

"Ne játsszunk halottat", meneküljünk, bújjunk el és lehetőleg értesítsük a rendőrséget - ezt ajánlják brit terrorelhárítási szakértők azoknak, akiket támadás ér. Szociálpszichológusok is felhívják a figyelmet arra, hogy katasztrófahelyzetekben sokat számíthat a lélekjelenlét.

A legutóbbi párizsi terrortámadások idején az áldozatok különböző taktikát választottak a túlélésre. Volt, aki elmenekült a helyszínről - közéjük tartoztak a túlélő magyarok a Bataclan koncertteremben is. Ők a legelső alkalommal igyekeztek kijutni abból a teremből, ahol a terroristák elkezdtek lövöldözni. Azonnal kimenekültek, szerencséjükre - és helyismeretük révén - egy vészkijáratig jutottak el, majd kiszaladtak az utcára.
Mint utóbb kiderült, a magyarok a leghelyesebb taktikát választották - brit terrorelhárítók ugyanis most három főszabályra hívták fel a közvélemény figyelmét, méghozzá arra az esetre, ha bárkit támadás érne. A CNN beszámolója szerint a megtámadottaknak ugyanis az akció megkezdésekor kritikus döntést kell hozniuk: menekülnek vagy halottnak tettetik magukat?

Terror Párizsban: mi mozgatja az elkövetőket?

Míg egyesek össztársadalmi hátteret keresnek a nyugati radikalizálódó fiatalok viselkedésének megmagyarázására, addig mások lelki tényezőket találtak a jelenség hátterében. Van magyarázat a tetteikre? Kattintson tovább!

A brit National Counter Terrorism Security Office (Nemzeti Terrorelhárítási Biztonsági Hivatal, NACTSO) szerint egyszerű a teendő: fuss vagy bújj el (lehetőleg valamilyen megerősített) fal mögé. A NACTSO azután adta ki útmutatásait, hogy a párizsi merényletekben több mint száz ember vesztette életét a terrortámadás következtében.

A CNN szerint a Bataclanban is ez volt a helyes taktika, aki ugyanis a földre feküdt és mozdulatlanul próbált maradni, nagyobb valószínűséggel vált áldozattá. (Ugyanakkor megjegyezhetjük: volt olyan túlélő, aki halottnak tettetve magát, egy órát várva vészelte át a párizsi támadást, miközben körülötte áldozatok feküdtek.)

Veszély esetén próbáljunk segítséget hívni

Veszély esetén próbáljunk segítséget hívni

Az ilyen esetre is adtak tanácsot a brit terrorelhárítók: akit támadás ér, és nem tud elmenekülni, a mobil kommunikációs eszközeit mindenképpen halkítsa le, viszont igyekezzen mielőbb értesíteni a rendőrséget. Az is fontos, hogy a lehető legtöbb információt adja meg a terroristákról. Ha pedig a rendőrség megérkezik, az is fontos, hogy megkülönböztessük magunkat a terroristáktól: mutassuk a kezünket és ne tegyünk hirtelen mozdulatokat.

A három legfontosabb teendő tehát:

1. Menekülj!
Méghozzá a legbiztonságosabb úton. Ilyenkor próbáljuk meggyőzni a többieket is, hogy jöjjenek velünk. Mindeközben ne törődjünk semmiféle holmival, amit magunkkal vinnénk normál esetben.

2. Bújj el!
Ha nem tudsz elmenekülni, bújj el. Biztonságos búvóhelyet találj: a golyók ugyanis az üvegen, fán, de még a "sima" téglán és a fémeken is áthatolnak. Ideális esetben egy megerősített fal mögé érdemes húzódni. A mobilokat pedig halkítsuk le.

3. Beszélj!
Amint erre lehetőség nyílik - fontos hangsúlyozni, hogy amint ez biztonságosan megtehető -, értesítsd a rendőrséget. Informáld minél alaposabban őket arról, hogy kik a támadás végrehajtói, hogyan néznek ki, és hány ember maradhatott az épületben.

Általános a menekülési főszabály

A brit terrorelhárítók útmutatásai általánosíthatók is, illetve egybeesnek korábbi szociálpszichológiai munkák következtetéseivel. Így általános katasztrófahelyzetben is érvényes lehet az elsődleges szabály: a legveszélyesebb helyet minél gyorsabban hagyjuk el. Elliot Aronson írja le A társas lény című munkájában, hogy a kulturális beidegződések nagyon sokat számítanak a túlélésben.

Egy sok évtizeddel ezelőtt megtörtént esetre hivatkozott az amerikai szociálpszichológus, amikor leírta egy repülőgép - nem terrortámadás nyomán bekövetkezett - kényszerleszállását. A viszonylag szerencsés, de elhagyatott térségben végrehajtott landolás után ugyanis a többnyire angolszász utasok a gépen várták a mentőcsapatok megérkezését. Ők nem voltak hozzászokva a veszélyes helyzetekhez, és bíztak a sikeres mentésben.

Mindeközben az egyetlen délszláv utasnak mások voltak a korábbi tapasztalatai: ő nem a külső segítségben bízott, és a lehető legelső pillanatban kimenekült a repülőből. Ez az ösztönös tett az életét mentette meg: a gépből ugyanis szivárgott a kerozin, így az nemsokára felrobbant: sok áldozatot követelt a tragikus eset.

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+26, +31 °C
Minimum:
+12, +17 °C

Hazánkban szerdán délelőtt a napsütést legfeljebb fátyolfelhők szűrik, gyorsan melegszik a levegő.

Egészséget befolyásoló hatások:
erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag