+17° - +37°
Nincs front

Terror Párizsban: mi mozgatja az elkövetőket?

Nincs "társadalomtudományi mentség" arra, amit a gyilkosok tettek Párizsban a hétvégén: a bűnözőket bűnözőkként kell kezelni - mondja egy szakértő a több mint száz áldozatot követelő terrorcselekmények nyomán. Míg egyesek össztársadalmi hátteret keresnek a nyugati radikalizálódó fiatalok viselkedésének megmagyarázására, addig mások lelki tényezőket találtak a jelenség hátterében.

A mentális problémákkal küszködők, a tényleges pszichiátriai betegek számára sértő lenne, ha összehasonlítanák őket gyilkosokkal - mondta a HáziPatika.com-nak egy magát megnevezni nem kívánó külföldi szakértő, akit a franciaországi merényletek után kérdeztünk az elkövetők pszichológiai hátteréről. Szerinte túlhaladott az az álláspont, hogy a merénylők tetteire bármiféle "szociális mentséget", társadalmi magyarázatot keressenek a szakértők. Mint mondja, száznál több ember legyilkolása egyszerűen bűncselekmény - az ilyen tettek végrehajtóit pedig bűnözőkként kell kezelni, nem pedig azt vizsgálni, hogy mennyire szegények, vagy hogy milyen lepusztult lakótelepen (Franciaországban ezek a hírhedt elővárosbeli banlieu-k) élnek.
Ettől függetlenül az elkövetők nem átlagemberek szerinte: fanatizáltak, indoktrináltak, azaz egy ideológia hajtja őket, ráadásul valószínűleg Szíriában és más háborús konfliktuszónákban képezték ki őket. A kiképzés nyomán, a feltehetően átélt borzalmas tapasztalatok következtében a merénylők képessé váltak az ölésre, illetve arra, hogy ne féljenek a haláltól.

Rengetegen gyászolják a terrortámadásban elhunytakat (Forrás: 24.hu)

Rengetegen gyászolják a terrortámadásban elhunytakat (Forrás: 24.hu)

A szakértő ugyanakkor hangsúlyozta: miután a gyilkosok, a merénylők nagy része meghalt, így lehetetlen valódi és megbízható pszichológiai-pszichiátriai elemzést adni róluk, hiszen az érdemi lélektani következtetések levonásához az adott személy hosszú és alapos vizsgálata lenne szükséges. A merénylőkről - akik feltehetően az Iszlám Államhoz kötődtek, de vannak források, miszerint az egyik felbujtó korábban az al-Kaida terrorszervezetben is aktív volt - egyelőre csak bizonytalan információk állnak rendelkezésre. Legalább egy közülük talán francia állampolgár lehetett, mások Brüsszelben (Belgiumban) éltek-élhettek, megint mások távolabbról érkezhettek, nem kizárt például valamilyen balkáni szál sem a terrorakciók előkészítésében.

A szakértő ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy a pszichiáterek és pszichológusok, illetve a pszichoanalízissel foglalkozók véleménye nem azonos a kérdéskörben. Így például Fethi Benslama, a Paris-Diderot egyetem pszichopatológia professzora - aki a Le Monde-nak nyilatkozott, és aki részt vesz a francia kormány megbízásából elindítandó programban, amely a Szíriából visszatért fiatalokkal foglalkozna egy speciális befogadóközpontban - úgy véli, hogy bizonyos lelki folyamatok is rejlenek a fanatizálódás hátterében. Francia kormányzati és más adatokra hivatkozva azt állítja, hogy a radikalizálódott személyek kétharmada 15-25 év közötti. (A párizsi belügyminisztérium 3100 ilyen franciáról tud - feltehetően a hozzátartozók és a barátok bejelentései nyomán, amelyet egy zöld számon tehetnek meg.)

Totális, mindent betöltő ideológia

Ráadásul a "radikalizálódottak" egynegyede fiatalkorú. Benslama szerint arról van szó, hogy a radikális ideológia abban a pillanatban éri el a fiatalokat, amikor nagyon sérülékenyek, befolyásolhatók. A serdülőkor és a fiatal felnőttkor határvidéke ez, amikor egy totális, vagyis mindent betöltő ideológia léphet a bizonytalanság, a kétségbeesés helyébe. A fiatalok ugyanis a serdülőkorban ideálokat keresnek, megpróbálják a saját identitásukat (önazonosságukat) megtalálni, és erre kínál "megoldást" egy-egy radikális ideológia. Az identitáskeresés sokszor fájdalmas dolog, lelki kínokkal jár, ráadásul korunkban az ideálok sokszor összeomlanak, összetörnek.

Az identitáskeresés lelki kínjaitól szabadítja meg a totális ideológia a fiatalokat: az összetört ideálokat helyettesíti, pótolja a mindent átfogó ideológiával. Új önazonosságot, új személyiséget teremt, ami esetleg nem is emlékeztet az adott egyén korábbi személyiségére. Ezért történhet meg, hogy a barátok által csendesnek, magába húzódónak tartott fiatalok hirtelen radikalizálódnak, az iskolában egyáltalán nem feltűnő fiatalok egyszercsak a Közel-Keleten jelennek meg.

A terrortámadásban több mint százan haltak meg (Forrás: 24.hu)

A terrortámadásban több mint százan haltak meg (Forrás: 24.hu)

Itt aztán olyan ideológiai pótlékot - Benslama szerint "protézist" - kapnak, ami megszabadítja őket a kétségbeeséstől, és egyfajta erős "páncéllal"veszi körül őket, a felszabadultság, a "mindenhatóság" érzését kölcsönözve nekik. Mielőtt a radikalizálódás végbemegy, azért lehetnek intő jelek a fiatalok viselkedésében. A belső szorongás, kétségbeesés tehát nem biztos, hogy rejtve marad a barátok, ismerősök, rokonok, iskolatársak előtt: a radikalizálódó fiatalok egy része például előzőleg drogproblémákkal küszködött vagy kriminalizálódott. Ezekből a fiatalokból a totális ideológia viszont "fanatikus automatákat" gyárthat - itt egybeesik a pszichiáterek és pszichológusok véleménye.

Durkheim magyarázata a deviáns viselkedésre

Rámutathatunk arra is, hogy szélesebb értelemben vett társadalmi problémákról lehet mégiscsak szó, amit a híres francia szociológus, Durkheim több mint száz évvel ezelőtt az anómia fogalmával írt le. Durkheim a deviáns viselkedést magyarázta a - leegyszerűsítve - "társadalmi betegségnek" nevezhető anómiával. E fogalmat a gyakori öngyilkosságok, a növekvő bűnözés, a terjedő drogfogyasztás és hasonló jelenségek kapcsán használják a társadalomtudósok.

Ugyanakkor fontos jelenség az is, hogy a radikalizálódó fiatalok egy része olyan családokból származik, amelyek nem feltétlenül vallásosak, gyenge a kötődésük a vallásokhoz. Sokan nem is voltak muzulmánok, azaz a radikális iszlámhoz való csatlakozásuk nem feltétlenül függ össze az érintettek származásával, családjuk hitével. Inkább a meggyengült ideálok miatt keletkezett űrbe tolakszik be a radikális ideológia - így összegezhetők az eddigi kutatói vélemények. Ez a pszichológiai-pszichiátriai magyarázatok mellett mégiscsak arra utalhat, hogy társadalmi problémák is rejlenek a jelenségek hátterében. Hiába hangsúlyozta még a mostani merényletek előtti egyik nemzetközi konferencia, hogy nem a szegénység hajtja a merénylőket, a szeptemberi Global Youth Summit tanácskozás tanulsága szerint olyan fiatalok csatlakoznak az Iszlám Államhoz vagy erőszakos bandákhoz Nyugat-Európában, akiket a "társadalom magára hagyott". Az igaz, hogy nem egyszerűen megfogható jelenségről van szó, tehát nem feltétlenül szegénységről, hanem a társadalmi kirekesztettség és elidegenedés okozta szorongásról, félelmekről.
Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+31, +37 °C
Minimum:
+17, +23 °C

Hazánkban szerdán délelőtt derült lesz az ég.

Egészséget befolyásoló hatások:
erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag