Tengerbe öntik az atomvizet. Ez a legjobb megoldás?

A szennyezett vizet a lehető legnagyobb mértékben megtisztítják a benne található radioaktív tríciumtól, majd mintegy harminc év leforgása alatt, folyamatosan beleengedik az egészet a tengerbe.

Noha a japán kormány egy éve bejelentette, hogy a fukusimai atomerőműből származó tisztított szennyvizet a Csendes-óceánba engedik, és szakértők szerint ez egy helyes döntés, környezetvédők tiltakoznak ellene. A megoldást a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (IAEA) jelentése hozhatja el, amely már dolgozik azon, hogy a tengerbe eresztett radioaktiv anyagok mértéke milyen mértékben természetkárosító.

dsada
A fukusimai atomerőmű látképe. Fotó: Getty Images

"A japán kormány helyesen cselekszik, amikor a fukusimai erőmű tisztított szennyvizét az óceánba engedi", reagált a kritikákra tavaly Nigel Marks, a Curtin Egyetem fizika és csillagászat tanszékének docense. A vizet a lehető legnagyobb mértékben megtisztítják a benne található radioaktív tríciumtól, majd pedig mintegy harminc év leforgása alatt, folyamatosan beleengedik az egészet a tengerbe. Szakemberek szerint ez egyben már azt is jelenti majd, hogy a víz nem lesz veszélyes az emberekre.

A sugárzás így hat a pajzsmirigyre Az 1986-ban történt katasztrófa és a pajzsmirigyrákos betegek számának megugrása közötti összefüggésekre dr. Békési Gábor, a Budai Endokrinközpontpajzsmirigyspecialistája mutat rá.

A kritikusok ezzel szemben azt mondják, hogy ha a fukusimai atomerőműből származó tisztított szennyvizet az óceánba engedik, az negatív hatással lesz a szomszédos országok tengeri környezetére és közegészségére. A meglévő tisztított szennyvíz még tartalmaz más radionuklidokat. Egyes modellszámítások szerint a radioaktív anyagok a kibocsátás időpontjától számított 57 napon belül elterjednek a Csendes-óceán nagy részén, és 10 év múlva a világ vizeire.

A Greenpeace Kelet-Ázsia vezető nukleáris szakértője szerint a nemzetközi atomenergia ügynökségnek szigorúbban kellene kivizsgálnia, hogy mi történt a természeti katasztrófát követően a reaktorokkal. Az IAEA áprilistól kezdődően több tanulmányban fogja ismertetni elemzéseit, de azt már most megígérte, hogy a helyiek aggodalmait figyelembe veszik.

Mint arról beszámoltunk, 2011-ben egy kilences erősségű földrengés pusztító cunamit idézett elő Japán keleti partvidékén. A tizenöt méter magas hullámok a Fukusima atomerőmű reaktorait elérve üzemzavart okoztak, amely megolvasztotta mindhárom magot, és ez erős sugárzást bocsátott ki. A probléma most leginkább a több mint egymillió tonna szennyezett víz, ami az eső miatt fokozottan emelkedik a tárolókban, hónapokon belül pedig a teljes telítődés veszélye áll fenn.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +26, +32 °C
Minimum: +11, +18 °C

A napsütés mellett többször megnövekszik a felhőzet, a több és vastagabb felhő a Dunántúlon ígérkezik. Nagyobb eséllyel itt alakul ki eső, zápor, zivatar. Élénk lesz az északnyugati szél, 23, 30 fok között alakul a legmagasabb hőmérséklet. Csütörtökön frontmentes idő lesz, de a nagy napi hőingás több panaszt is okozhat. A vérnyomás-ingadozás mellett a fejfájás szintén gyakori tünet lehet, a fokozottan érzékenyeknél pedig a görcsös bántalmak felerősödése is várható. Markáns hatások azonban nem érvényesülnek, a hőségmentes idő jót tesz az alvásnak és a pihenésnek. A Dunántúlon kissé változékonyabb idő lesz, ott ingadozhat a hőérzet. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: