Szúnyogként csípő légy bukkant fel Európában

Szerbiában már megjelent az Afrikából áttelepült légy, amelynek csípése a szúnyoghoz hasonló, és súlyos esetben orvosi kezelést igényel. Szakértők szerint csak idő kérdése, és Magyarországon is találkozhatunk vele.

Az utóbbi napokban Szerbiában a Tisza, de a Palics partján sétálókat is megcsíphette egy bizonyos apró, légyre hasonlító rovar, amelynek hivatalos neve púpos szúnyog, de tulajdonképpen légynek számít – írta a Napi.hu a vajdasági Szabad Magyar Szó cikke alapján. A kellemetlen, fájdalmas csípést okozó rovar igazi kellemetlenséget okozhat annak, akit megtalál.

szúnyog, csípés, légy, púpos szúnyog
A púpos szúnyog csípése ödémát is okozhat. Fotó: Getty Images

Csípése ugyanis hatalmasra dagadhat, ödémát okozhat a területen, folyamatosan vérezhet és elfertőződhet. A púpos szúnyog vízközelben, párás helyeken fordul elő és általában egy generáció éli túl ebben a környezetben, az ugyanis az afrikai áramlatokkal érkezik hozzánk.

Mit tegyünk csípés esetén?

A szakemberek javaslata az, hogy amikor megtörtént a csípés, azonnali lemosást és hűtést kell végrehajtani. Emellett valamilyen természetes alapanyagú vagy antihisztaminikumokat tartalmazó krémet lehet használni. Nem szabad vakarni, mert a vakarással mélyebb területekbe húzódik a méreganyag és a véralvadásgátló anyag is, és annál nehezebb a gyógyulás.

Akkor kell orvoshoz fordulni, ha a nyirokcsomók azon a területen megnagyobbodnak, egy tenyérnyinél nagyobb piros duzzanat van, esetleg piros csík húzódik, mert az már felülfertőződést jelent. Akiknél több alkalommal is megtörténik az allergiás reakció, óvatosnak kell lenni, mert anafilaxiás sokkot is okozhat. Ez ritka, de előfordulhat. Amikor több az ellenanyag, fulladás, csalánkiütés, szédülés, láz jelentkezik, akkor azonnal orvoshoz kell fordulni.

)
Tiszta levegő (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +31, +37 °C
Minimum: +14, +21 °C

A napsütés mellett gomolyfelhők is képződnek, de ezekből csapadék nem alakul ki. Igazi hőség várható, az időnként megélénkülő délies szél mellett 31, 37 fok között tetőzik a hőmérséklet. Hétfőn ismét a kánikula terheli meg a szervezetet. A szívbetegek különösen veszélyeztetettek, de még az egészségesek körében is előfordulhat rosszullét, szédülés és vérnyomáspanaszok is. A déli órákban kerülendő a tűző napon tartózkodás! Gyakoriak a fejfájásos tünetek is, sokan alvásproblémáktól szenvednek. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)