Súlyos rézszennyezést okozott az árvíz

A megengedett maximális érték több mint kétszázszorosára nőtt a réz koncentrációja a szibériai Szejba folyó vizében a tizenöt halálos áldozattal járó október 19-ei aranybánya-baleset miatt - közölte az orosz hidrometeorológiai szolgálat (Roszgidromet).

A Krasznojarszki területen a megáradt Szejba a bányaüzem öt engedély nélkül megépített gátját szakította át Scsetyinkino településnél. A két ideiglenes munkásszállást elsodró árban az egészségügyi minisztérium szerint a tizenöt halálos áldozat mellett 27 ember megsérült, ötöt pedig eltűntnek nyilvánítottak. Az aranybánya vezérigazgatóját és két vezető munkatársát őrizetbe vették az orosz hatóságok.

A rendkívüli helyzetek orosz minisztériumának felvétele egy aranybányához tartozó munkásszállások területéről, amelyet elárasztott a Szejba folyón gáttal felduzzasztott tározójának vize az oroszországi Krasznojarszk régióban levő Scsetyinkino település közelében 2019. október 19-én.
A rendkívüli helyzetek orosz minisztériumának felvétele egy aranybányához tartozó munkásszállások területéről, amelyet elárasztott a Szejba folyón gáttal felduzzasztott tározójának vize az oroszországi Krasznojarszk régióban levő Scsetyinkino település közelében 2019. október 19-én.

A Roszgidromet szerint a szerencsétlenség másnapjának reggelén a rézizotóp-szennyeződés a folyóban elérte a megengedett érték 206-szorosát. Ólomból ötször, cinkből pedig 19-szer több volt a vízben, mint amennyi maximálisan lehet a Jenyiszej vízgyűjtő területéhez tartozó, a Sziszimbe ömlő Szejbában. A következő napok mérései is magas, bár csökkenő értékeket mutattak ki.

A rézmérgezés tünetei

Mennyi rézre van szükségünk naponta? Részletek itt.

Habár a réz fontos nyomelem az emberi szervezet számára, túladagolva súlyos szövődményekkel veszélyeztető mérgezést okoz. Ez előfordulhat például régi vízvezetékek használata mellett, mivel a klórozás hatására a víz kioldja a rezet, emiatt az ivóvíz is mérgező lehet. Rézedényben sokáig tárolt ételekből szintén nagy mennyiségű réz kerülhet a szervezetbe.

Rézmérgezésre olyan panaszok figyelmeztethetnek, mint a fáradékonyság,szédülésés láz, továbbá a fémes szájíz, illetve az orrnyálkahártyán és a garatban fellépő égő fájdalom. Ilyen esetekben gyakori a fokozott nyáltermelődés és könnyezés is. Ugyancsak kialakulhatnak hasi, emésztési panaszok, beleértve a puffadást, hasi fájdalmat, hasmenést, valamint rohamszerű, visszatérő, zöldeskék hányást. A rézmérgezésről, annak kezeléséről Betegségek A-Z rovatunkban olvashat bővebben.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +10, +15 °C

Délelőtt a napsütés mellett változóan felhős lesz az ég, csapadék nem valószínű. Délután a napos időszakokat időnként gomolyfelhők zavarják, de ezekből csapadék nem alakul ki. A szél napközben eros északnyugati lesz. Hajnalban 10, 15 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Viharos idő