Sugárterápia helyett gyógyszereket kapnak a betegek

Akár két hónapot is várniuk kell a sugárkezelésre a daganatos betegeknek Budapesten és Pest megyében. Az orvosok sokszor kénytelenek kevésbé hatékony kezeléssel enyhíteni a betegek panaszait.

Hat-nyolc hetet is várniuk kell a fővárosban és Pest megyében azoknak a betegeknek, akiket sugárkezeléssel gyógyítanának - hívta fel a figyelmet az RTL Klub Híradója. Dr. Poller Imre onkológus, egészségügyi szakember a televíziónak azt mondta: Magyarországon negyven sugárkezelésre használt gép működik, a legnagyobb hiány pedig Budapesten van a készülékekből.

A modern CT- és MR-készülékekkel számos betegséget már korai stádiumban azonosítani lehet nemcsak emberek, de állatok esetében is. A képalkotó eljárások emellett a régészek és a rendőrök munkáját is segítik, hogy hogyan, arról bővebben az alábbi cikkünkben írtunk!

A szakértő szerint az ország többi részében van elég gép, és szinte várakozás nélkül meg is kapják a kezeléseket a betegek. A Közép-magyarországi régióban viszont annyira rossz a helyzet szerinte, hogy az orvosok kénytelenek más kezelést választani. "Ebben a régióban már évek óta 6-8 hét átfutási ideje van a sugárterápiás előjegyzéseknek. Magyarul a sugaras kezelés elvileg szóba jön, gyakorlatilag viszont megszervezhetetlen, ezért más terápiákat kell alkalmazni" - magyarázta Dr. Poller. Sokszor olyan betegségek esetén is helyettesíteni kell a sugárkezelést, ahol a nemzetközi gyakorlat szerint ez lenne az első számú kezelési mód: például fej-nyaki, prosztata-, tüdő- és melldaganatoknál. További részleteket az RTL Klub Híradójában talál!

A sugaras kezelésre a fővárosban 6-8 hetet is várni kell
A sugaras kezelésre a fővárosban 6-8 hetet is várni kell

Kevés a CT és az MR is

A hazai kórházak több rendkívül fontos eszköznek is híján vannak, nincs elég például a daganatok diagnosztizálásához elengedhetetlen CT- és MR-készülékekből sem. Az OECD-országokban (melyeknek a legfejlettebb országok mellett például Mexikó és Chile is tagja) egymillió lakosra átlagosan 13 MR-készülék jut, Magyarországon ennek kevesebb mint a fele kell, hogy kiszolgálja a betegeket. Itthon összesen hatvanöt MR-készülék üzemel, és mivel az orvoslás fejlődésével a diagnosztikai igény is folyamatosan nő, ez egyre kevesebb beteg gyógyulásához járul hozzá.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +31, +36 °C
Minimum: +13, +23 °C

A napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, ezekből helyenként zápor, zivatar kialakulására kell készülni. Mérsékelt lesz az északi szél, 31, 36 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Vasárnap nem érkezik front, ismét az országos kánikula jelenti a veszélyt. Fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata, magas a kiszáradás veszélye. Többeknél migrén léphet fel, csökken a koncentrálóképesség. Megszaporodhatnak az emésztési problémák. A hőérzet több fokkal a mért értékek felett alakul. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)