Rusvai Miklós szerint így áll most a hazai átfertőződés

Májusig emelkedhet a légzőszervi megbetegedések, köztük a koronavírus-fertőzések száma - idézte az Infostart Rusvai Miklós víruskutatót.

Túl vagyunk a koronavírus-járvány ötödik hullámán, de számíthatunk rá, hogy a következő másfél-két hónapban emelkedhet a különféle légzőszervi megbetegedések, köztük a koronavírus-fertőzések száma, ezek "periódusa" ugyanis május közepéig tart - nyilatkozta Rusvai Miklós víruskutató az InfoRádiónak.

koronavírus-járvány
Az egyre nagyobb globális átoltottság és átfertőződés ellenére a koronavírus-járvány továbbra is terjed. Fotó: Getty Images

A szakember szerint az alfa variáns okozta tavaszi járványhullámhoz képest az omikronos hullám túl korán futott le, az előbbibe már "nem fért bele egy újbóli esetszám-növekedés". Mint mondta, megbetegedések továbbra is lesznek, legfeljebb nem olyan nagy arányban, mint korábban.

Kína vs. Magyarország

Rusvai Miklós a hazai és a kínai járványhelyzet összehasonlítva kiemelte: Kínában a szigorú lezárásoknak és a zéró tolerancia-elvnek köszönhetően a lakosság túlnyomó része egyáltalán nem találkozott a vírussal. Becslése szerint Magyarországon viszont 70-80 százalékos átfertőzöttséggel is számolhatunk. A víruskutató szerint a járvány nem cseng le, továbbra is számíthatunk újabb koronavírus-variánsok felbukkanására.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +32, +38 °C
Minimum: +15, +24 °C

Folytatódik a hőhullám. Sok napsütésre készülhetünk, néhol hőzivatarok kialakulása sem zárható ki. Délután 32, 38 fok között alakul a legmagasabb hőmérséklet. Csütörtökön is tovább tart a hőség, front nem érkezik. Gyakoriak lehetnek az alvásproblémák, valamint a fáradékonyság és a dekoncentráltság is. A szívbetegeket nagy terhelés éri, gyakoriak lehetnek a keringési problémák. Kerülje a tűző napsütést, és fontos gondoskodni a rendszeres folyadékpótlásról. Egyre többeknél jelentkezhet fejfájás, migrén is, a tartós hőhullám extrém terhelést jelent. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)