Rovarirtó szert találtak az újhagymában

A határértéket meghaladó mennyiségben találtak klórpirifosz rovarölő szert a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei egy olasz származású újhagymában.

Mint az a hivatal honlapján olvasható tájékoztatóból kiderül, a termékmintát a SPAR áruházlánc vasvári üzletében vették a hatóság munkatársai. A növény 0,45 mg/kg mennyiségben tartalmazta a méreganyagot, ami a technikai határértéknek számító 0,05 mg/kg kilencszerese.

A Nébih hangsúlyozta, hogy a növényvédő szer maradéka ebben a mennyiségben nem jelent akut egészségügyi kockázatot. Az ügyben hatósági eljárás van folyamatban.

A megengedett érték többszörösének megfelelő mérget tartalmazott az olasz újhagyma
A megengedett érték többszörösének megfelelő mérget tartalmazott az olasz újhagyma

Szükség van-e a peszticidekre?

Az Egyesült Nemzetek Szervezetének (ENSZ) szakértői márciusi jelentésükben kifejtették, a növényvédő szerek katasztrofális hatással vannak a környezetre, az emberi egészségre és a társadalom egészére. Az akut mérgezés évente mintegy 200 ezer halálesetért felelős világszerte. Hilal Elver, az ENSZ különmegbízottja úgy gondolja, a növényvédő szereknek semmi köze az éhínség felszámolásához, a mezőgazdaság pedig ma is képes lenne 9 milliárd embert élelmiszerrel ellátni.

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +3, +8 °C
Minimum: -3, +4 °C

Többfelé erősen felhős, borult lesz az ég, de lesznek tájak, ahol kisüt a nap. Számottevő csapadék nem várható, de ónos szitálás, illetve kisebb eső egy-két helyen kialakulhat. Mérsékelt marad a szél, a legmagasabb hőmérséklet 3, 8 fok között alakul. Vasárnap folytatódik az eseménytelen, frontmentes időszak. Az ízületi panaszok egész nap fennállhatnak, emellett gyakoriak lehetnek az alvásproblémák és a fejfájásos tünetek. A fényhiány lehangoltságot, ingerültséget okozhat. Fennáll a megfázás veszélye. Érdemes megnézni a meteogyógyász® mai videóját! A légszennyezettség közepes, növekszik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: