Nyugtalanító hírek egyes édesítőszerekről

Egyre többen helyettesítik a cukrot édesítőszerekkel, de nem árt vigyázni velük, mert egy új kutatás szerint egyes édesítők rákkeltőek lehetnek.

Napjainkban egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek a különféle cukormentes, diétás termékek, édesítőszerek. De nem minden arany, ami fénylik. Egy francia kutatás szerint ugyanis a mesterséges édesítőszerek nagyarányú bevitele növelheti a daganatos megbetegedések kockázatát.

A magasabb kockázatot különösen két édesítőszer-alapanyag, az aszpartám és az aceszulfám-K esetében figyelték meg. Fogyasztásukkal megnövekedhet a mellrák és az elhízással összefüggésbe hozható daganattípusok kialakulásának esélye – emelték ki a tudósok.

A PLOS Medicine című orvosi folyóiratban közzétett úgynevezett NutriNet-Santé tanulmány 102 865 francia felnőtt adatait vizsgálta. A kutatók arra voltak kíváncsiak, okozhatnak-e rákot a mesterséges édesítőszerek, és ha igen, melyek számítanak a legveszélyesebbnek.

édesítőszerek
A mesterséges édesítőszerek nagyarányú bevitele növelheti a daganatos megbetegedések kockázatát. Fotó: Getty Images

A kutatásban résztvevő önkéntesek önbevallás alapján számoltak be kórtörténetükről, illetve étrendi, életmódbeli, egészségügyi és szociológiai adataikról. A mesterséges édesítőszerek fogyasztásáról órákra lebontott táplálkozási naplót is vezettek.

A válaszokat összevetették a rákdiagnosztikai információkkal, majd a kutatók statisztikai elemzéseket végeztek, hogy megvizsgálják a mesterséges édesítőszer-bevitel és a rákkockázat közötti összefüggéseket. Emellett számos ismert változót is figyelembe vettek, mint például az életkor, a nem, a végzettség, a fizikai aktivitás, a dohányzás, a testsúly, a testtömeg-index.

A kutatók hozzátették, hogy további kutatások szükségesek a mesterséges édesítőszerek és rák kapcsolatának vizsgálatához.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +33 °C
Minimum: +12, +20 °C

Többször megnövekszik a felhőzet, szórványosan fordul elő zápor, zivatar. Sokfelé megélénkül az északkeleti szél, a maximumhőmérséklet 25, 33 fok között szóródik. Hétfőn nem érkezik front. A fülledtség idején nehézlégzés, rosszullét jelentkezhet, többen fejfájást tapasztalhatnak. Gyakoriak lehetnek a keringési panaszok, az arra hajlamosaknál vérnyomás-ingadozás léphet fel. Az érzett hőmérséklet is ingadozik. A légszennyezettség közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: