Rákkeltő lehet a népszerű gyomirtó

Hatalmas erők feszülnek egymásnak a legnépszerűbb gyomirtó szer engedélyezésének ügyében, az EU tagállamai pedig egyszerűen képtelenek eldönteni, hogy betiltsák-e az egyesek által rákkeltőnek tartott glifozátot.

Nem kapta meg a szükséges minősített többséget az Európai Tanács munkacsoportjában az egyik legismertebb, glifozáttartalmú gyomirtó szer engedélyének meghosszabbítása - írja az mno.hu.

14 uniós tagország szavazata mellett, kilenc ellenében és öt tartózkodással halasztották el a döntést arról, hogy a növényvédő szer meddig maradhat kereskedelmi forgalomban az Európai Unió országaiban. A szert régóta támadják a környezetvédő szervezetek állítólagos rákkeltő hatása miatt.

Rákkeltő lehet a gyomírtó
Rákkeltő lehet a gyomírtó

A Monsanto mezőgazdasági biotechnológiai cég által kifejlesztett és Roundup néven forgalmazott növényvédő szer - egyike a legnépszerűbb termékeknek a piacon - európai hatósági engedélye decemberben lejár. Emiatt lángoltak fel újra a viták a szerről: a környezetvédők az azonnali tilalom mellett érvelnek, míg az agrártermelők szervezetei a használati engedély tizenöt éves meghosszabbítását szeretnék elérni.

Mi az a glifozát?

A glifozát egyszerre a világ egyik legnépszerűbb és legnépszerűtlenebb gyomirtó szere. A mezőgazdasági termelők a hatékonysága miatt használják szerte a világon, a környezetvédő szervezetek viszont folyamatosan mérgező, konkrétan rákkeltő hatást tulajdonítanak neki. A Greenpeace az európai bizottsági szavazást befolyásolandó a szer végérvényes betiltásáért indított petíciót.

Az elmúlt évben több mint másfél millió embernél diagnosztizáltak rákot, de arra csak kevesen gondolnak, hogy a daganatos megbetegedéseknek az elfogyasztott ételekhez is közük lehet. Részletekért kattintson !

Valóban rákot okoz?

A hivatalos válasz, hogy nincs rá bizonyíték. Ezen a véleményen van az Európai Élelmiszer-biztonsági Ügynökség, az Európai Vegyianyag-ügynökség, és erre jutottak tavaly az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által felkért szakértők és az ENSZ élelmiszerügyi és mezőgazdasági szervezete, a FAO is. Ennek megfelelően a glifozát a világ legtöbb országában engedélyezett.

A kép azonban közel sem ennyire tiszta. A WHO rákkutató részlege két évvel ezelőtt a Lancet Oncology című, tekintélyes rákkutatási folyóiratban ugyanis a hivatalos álláspontnak ellentmondó kutatási eredményeket közölt. Ezek szerint lehetséges kapcsolatot találtak a rák és a glifozát között.

De számos más cikket is találni, amely kapcsolatba hozza a növényvédőt a vele dolgozó munkások körében megemelkedett non-Hodgkin-limfómáva l (a nyirokrendszert érintő daganatos megbetegedéssel). Ugyanakkor egy több ezer farmer bevonásával végzett amerikai vizsgálat nem talált ilyen összefüggést. De vannak más, aggasztó eredményű laborvizsgálatok is. Egér- és patkánymodellekben a glifozátkezelés rákot okozott, ahogy emberi sejtkultúrákban is károsította a DNS-t (ez pedig a tumorsejtek képződésének első lépése).

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +1, +5 °C
Minimum: -4, +2 °C

Párás, borongós időre kell számítani. Az északkeleti tájakat kivéve többfelé lehet eső, nyugaton havas eső, hó is. Mérsékelt szél mellett 1, 5 fokig melegszik a levegő. Pénteken kettősfronti hatás érvényesül, erősebb panaszok délen, délnyugaton és nyugaton lehetnek. Ismét gyakorivá válhat a fejfájás, emellett a keringési és vérnyomáspanaszok is megszaporodhatnak. Csökken a hőérzet, alacsony lesz a komfortérzet, sok tünet jelentkezhet. Érdemes megnézni a meteogyógyász® mai videóját! A légszennyezettség magas, kissé csökken. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: