"Óvatosan kell kezelni a vízkészletet"

Magyarország édesvízkészletét a jövőben a jelenleginél sokkal óvatosabban és nagyobb tartalékolással kell kezelni - mondta Ferencz Orsolya, az Eötvös Loránd Tudományegyetem tudományos főmunkatársa.

Ahogy már a HáziPatika.com-on is olvashatták, október 15-e és 17-e között rendezik meg Budapesten a Víz Világtalálkozót. A konferencia célja, hogy a világ politikai döntéshozói, a vízügyi szakemberek és a finanszírozási intézmények képviselői együtt, a legmagasabb szinten foglalkozzanak a globális vízválság megelőzésével és a vízügyi problémák rendezésével.

víz, Víz Világtalálkozó, vízszennyezés, vízhiány, vízválság, vízkészlet
Egyes országokban már most is nagy problémát okoz vízhiány. Fotó: iStock

Meg kell előzni a vízválságot

A rendezvényen legalább kétezren vesznek majd részt, több mint 100 országból. A vendégek jelentős része Délkelet-Ázsiából és Afrikából érkezik - azokból a térségekből, ahol már most, napi szinten is szembesülnek a kevés víz, a sok víz és a szennyezett víz okozta problémákkal. A rendezvényen kiemelten foglalkoznak majd a víz értékével, a vízkészletekre nehezedő nyomás és a tömeges migráció közötti összefüggésekkel, valamint a tudomány és a technológia lehetőségeivel és szerepvállalásával.

Jobb óvatosnak lenni

A magyarok is megérzik a vízhiányt - részletek itt!

Magyarország vízellátottsága jelenleg jónak tekinthető, de a jövőben a klímaváltozás miatt a magyar folyók vízgyűjtő területein akár alacsonyabb is lehet a vízhozam, ezért a vizet óvatosan kell felhasználni - hangsúlyozta Ferencz Orsolya, aki egyúttal az űrkutatásért felelős miniszteri biztos is. A szakértő szerint meg kell akadályozni, hogy a jövőben az Alföld bizonyos területei félsivatagossá váljanak. A Kárpát-medence csapadékeloszlása egyébként már most is csökkenő tendenciát mutat.

A mezőgazdasággal kapcsolatban úgy véli, hogy az emelkedő hőmérséklet miatt nagyobb hangsúlyt kell fektetni az öntözéses gazdálkodásra. Emellett nagyon fontos az esővíztároló rendszerek fejlesztése, valamint a termőtalaj vízmegtartó-képességét növelő új, innovatív technológiák alkalmazása is - tette hozzá a szakember.

)
Sebkezelési rutin (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +15, +22 °C
Minimum: +10, +15 °C

Hazánkban szombaton délelőtt többnyire erősen felhős, borult lesz az ég, északon lehet szakadozottabb a felhőzet. Elszórtan, főleg délen számíthatunk esőre, záporra. Délután továbbra is sok lesz felettünk a felhő. Délen többfelé lehet eső, zápor, máshol nagy csapadék nem valószínű. A szél napközben élénk északnyugati lesz. Hajnalban 10, 15 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 15, 22 fok között alakul. Késő este 10, 15 fok lesz. Szombaton hidegfronti hatás várható, nagy terhelés éri a szervezetet. Erős görcsös panaszok léphetnek fel, többek között görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök is jelentkezhetnek. Romolhat a szívbetegek állapota, az arra hajlamosak keringési és vérnyomáspanaszokat tapasztalhatnak. Csökken a hőérzet, romlik a komfortérzet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső