"Óvatosan kell kezelni a vízkészletet"

Magyarország édesvízkészletét a jövőben a jelenleginél sokkal óvatosabban és nagyobb tartalékolással kell kezelni - mondta Ferencz Orsolya, az Eötvös Loránd Tudományegyetem tudományos főmunkatársa.

Ahogy már a HáziPatika.com-on is olvashatták, október 15-e és 17-e között rendezik meg Budapesten a Víz Világtalálkozót. A konferencia célja, hogy a világ politikai döntéshozói, a vízügyi szakemberek és a finanszírozási intézmények képviselői együtt, a legmagasabb szinten foglalkozzanak a globális vízválság megelőzésével és a vízügyi problémák rendezésével.

víz, Víz Világtalálkozó, vízszennyezés, vízhiány, vízválság, vízkészlet
víz, Víz Világtalálkozó, vízszennyezés, vízhiány, vízválság, vízkészlet

Meg kell előzni a vízválságot

A rendezvényen legalább kétezren vesznek majd részt, több mint 100 országból. A vendégek jelentős része Délkelet-Ázsiából és Afrikából érkezik - azokból a térségekből, ahol már most, napi szinten is szembesülnek a kevés víz, a sok víz és a szennyezett víz okozta problémákkal. A rendezvényen kiemelten foglalkoznak majd a víz értékével, a vízkészletekre nehezedő nyomás és a tömeges migráció közötti összefüggésekkel, valamint a tudomány és a technológia lehetőségeivel és szerepvállalásával.

Jobb óvatosnak lenni

A magyarok is megérzik a vízhiányt - részletek itt!

Magyarország vízellátottsága jelenleg jónak tekinthető, de a jövőben a klímaváltozás miatt a magyar folyók vízgyűjtő területein akár alacsonyabb is lehet a vízhozam, ezért a vizet óvatosan kell felhasználni - hangsúlyozta Ferencz Orsolya, aki egyúttal az űrkutatásért felelős miniszteri biztos is. A szakértő szerint meg kell akadályozni, hogy a jövőben az Alföld bizonyos területei félsivatagossá váljanak. A Kárpát-medence csapadékeloszlása egyébként már most is csökkenő tendenciát mutat.

A mezőgazdasággal kapcsolatban úgy véli, hogy az emelkedő hőmérséklet miatt nagyobb hangsúlyt kell fektetni az öntözéses gazdálkodásra. Emellett nagyon fontos az esővíztároló rendszerek fejlesztése, valamint a termőtalaj vízmegtartó-képességét növelő új, innovatív technológiák alkalmazása is - tette hozzá a szakember.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +17, +22 °C
Minimum: +7, +12 °C

Délelőtt többnyire gyengén felhős, derült lesz az ég, csapadék nem alakul ki. Délután folytatódik a napos, gyengén felhős idő, csapadék nem lesz. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 17, 22 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Légnyomás emelkedés