Ősszel ezért több a baleset

Iskolakezdéskor megnő a közlekedési balesetek veszélye - figyelmeztet Oberling József, az Országos Rendőr-főkapitányság közlekedésrendészeti főosztályának vezetője. A szakember szerint a gyerekek körülbelül egy hónap alatt szoknak vissza a vakációból a tanév kötöttségeibe.

A gyerekekkel kapcsolatos baleseti statisztikák sokat javultak az elmúlt három évtizedben: rendszerváltás idején még évente több mint 140 gyermek vesztette életét közlekedési balesetekben, ez az arány napjainkra 4-6 áldozatra csökkent - ismertette Oberling József.

baleset, közlekedési baleset, közúti balesetek, gyerek, sérülés, halálos áldozatok, iskolakezdés, figyelmetlenség
A halálos balesetek többsége vidéken történik, az áldozatok 2 százaléka gyerek. Fotó: 123rf

Sokszor a felnőtt is ott van

Az adatok szerint évente 100-200 gyermek sérül meg közlekedési balesetek során. Az ilyen baleseteknek azonban mindössze 10-15 százalékánál van egyedül a gyerek. Túlnyomó többségüket felnőtt felügyelete alatt, esetleg a felnőtt hibájából éri sérülés - mondta a szakember. Ugyanakkor jelenleg a gyermekekkel kapcsolatos magyar közlekedési statisztikák sokkal kedvezőbbek, mint az unió átlaga.

Miért van annyi közlekedési baleset? A választ itt találja!

Ahogy már korábban megírtunk , a közlekedési balesetek nagyjából 95 százalékban az emberi hiba játszik közre. A legtöbb baleset az érintettek otthonától számított 5 kilométeren belül következik be. A halálos esetek több mint fele vidéki utakon történik, az áldozatok 2 százaléka 15 év alatti gyermek. A magyar utakon átlagosan 46 baleset van naponta.

A rollerezés is veszélyes

Az esetek 43 százalékában egy személyautó utasa az áldozat, 21 százalékuk gyalogos, 8 százalékuk pedig biciklis. De még az elektromos rollerezés is számos veszélyt rejthet magában. Egy korábbi cikkünkben már említettük, hogy az elmúlt kilenc év során csak az Egyesült Államokban körülbelül 32 ezren kerültek kórházba elektromos rollerezés közben történt baleset miatt. A szakértők szerint ennek oka, hogy az elektromos rollerek egyre népszerűbbek, a veszélyekre viszont sokan nem is gondolnak.

A védőöltözetről csak nagyon kevesen gondoskodnak, de még a "tudatos rollerezők" 66 százaléka is elfelejt bukósisakot felvenni. A gyerekeknél a legrosszabb a helyzet, mindössze 19 százalékukra adnak fejvédőt a szüleik - annak ellnére, hogy a sérültek harmada épp a 6 és 12 év közötti korosztályból kerül ki.

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +23 °C
Minimum: +15 °C

Az erőteljes gomolyfelhő-képződés mellett általában több-kevesebb napsütésre számíthatunk. Több helyen várható zápor, zivatar, amelyet helyenként felhőszakadás is kísérhet. Szélerősödés csak zivatar körül lehet. Késő estére 15 és 20 fok közé hűl le a levegő. Kettős fronthatás nehezítheti meg a frontérzékenyek napját.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra