Országok kerülhetnek víz alá

Ijesztő jövőképet festett az ENSZ új, éghajlatváltozás hatásait taglaló jelentése. Az előrejelzés szerint a sarkvidéki jég eltűnik, európai országok kerülnek víz alá és az ivóvízellátás is veszélybe került.

A napokban publikálta jelentését az Egyesült Nemzetek Szervezetének (ENSZ) Éghajlatváltozási Kormányközi Testülete. A riport azt is vizsgálja, hogyan hat az éghajlatváltozás az óceánok élővilágára és a Földön található hó- és jégtakaró állapotára. Közel hétezer tanulmány alapján összefoglalta azt is, mi lesz a sorsa a partvidékeknek - írja a hvg.hu.

Így teszi tönkre Magyarországot a klímaváltozás Magyarország legszegényebb részein lesznek a legelviselhetetlenebbek a hőhullámok. Kattintson a részletekért!

Rengeteg szárazföldet öntene el a víz

A klímaváltozásnak az óceánok élővilágára is komoly hatása van: ezek a hatalmas víztömegek a levegőből hőt és a szén-dioxidot nyelnek el, ám minél jobban "igénybe vesszük" ezt az elraktározó képességüket, annál melegebbek lesznek. Ennek következtében egyre savasabbá válik, a felső rétegében található oxigén mennyisége pedig akár 80 százalékkal is csökkenhet. Emiatt a tenger élővilága jelentősen lecsökken, és a halászok hálójába is akár 24 százalékkal kevesebb hal kerülhet az évszázad végére. Veszélyben vannak a korallzátonyok és a nagy hínárerdők is, amelyek szintén rengeteg fajnak biztosítanak otthont.

Az évszázad végére több országot is elönthetnek az óceánok. Fotó: iStock
Az évszázad végére több országot is elönthetnek az óceánok. Fotó: iStock

A felmelegedés következtében a grönlandi és az antarktiszi jéglemezek olvadnak, ezáltal pedig évente több mint 400 milliárd tonna víz keletkezik. Az Északi-sarkvidék hóval borított területe 13 százalékkal csökken évtizedenként, ha a felmelegedés mértéke eléri a 2 fokot. A sarkvidék környékén mintegy négymillió ember él, őket közvetlenül érinti a változás, közvetve azonban az egész világra komoly hatást gyakorol.

Az üvegházhatású gázok kibocsátása miatt eddig 16 centiméterrel emelkedett a tengerszint, és ez a változás folyamatosan gyorsul. Ha a károsanyag-kibocsátás mértéke is tovább emelkedik, a tenger szintjének növekedése száz év múlva már négyszer olyan gyors lesz, mint napjainkban. Ez esetben a tenger szintje 2100-ra 1,1 méterrel lenne magasabb a mostaninál, hogyha viszont radikálisan csökkentjük a kibocsátást, a víz csak 43 centiméterrel emelkedne meg.

A víz néhány országtól komoly mértékben venne el területeket. Az IPCC egy korábbi dokumentuma alapján az évszázad végére arányaiban Málta veszítheti el a legtöbb szárazföldet az európai államok közül - az ország szárazföldi területének 12 százaléka kerülhet víz alá, míg Görögországnak 3,5 százalékát öntheti el a tenger. A sós víz a talajba is beszivárogna, ami több ország vízkészletét és mezőgazdaságát is befolyásolja.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +30 °C
Minimum: +11, +16 °C

Délelőtt a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhk is lesznek az égen, de ezekből csapadék nem alakul ki. Délután a hosszabb-rövidebb napos időszakok mellett időnként megnövekszik a felhőzet, elvétve egy-egy zápor kialakulása sem zárható ki. A szél napközben mérsékelt nyugati lesz. Hajnalban 11, 16 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 25, 30 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció