Orbán: véget ér a kijárási tilalom és az utcai maszkviselés

A hétvége során valószínűleg eléri az 5 milliót a koronavírus ellen beoltott magyarok száma, így jöhet a fokozatos lazítás következő lépése - erősítette meg Orbán Viktor miniszterelnök, aki végre a részleteket is elárulta a közelgő enyhítésekről.

Az már a csütörtöki kormányinfón kiderült , hogy keddtől országosan megszűnik az ingyenes parkolás, a hitelmoratóriumot pedig augusztus 31-éig meghosszabbítják. A koronavírus-járvány miatt bevezetett intézkedések fokozatos feloldásának következő lépéseiről azonban csak a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában hallhattuk a részleteket Orbán Viktor miniszterelnöktől. Nézzük, mi változik az életünkben, miután elérjük az 5 milliós mérföldkövet!

koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus Magyarország, koronavírus járványhelyzet,
Véget ér a kijárási tilalom és az utcai maszkviselés.Képünk illusztráció, forrása: Getty Images

Már nem kell maszkot viselnünk az utcán

Amint eléri az új típusú koronavírus ellen beoltott személyek száma az 5 milliót, megszűnik az éjszakai kijárási tilalom, és a kötelező utcai maszkviselést is eltörlik. Engedélyezik továbbá a közterületeken a sportolást, és már magán-, illetve családi rendezvényeket is szervezhetünk, maximum 50 fő részvételével. Megtarthatóak továbbá a várva várt lakodalmak is - ebből az alkalomból legfeljebb 200-an gyűlhetnek össze.

Ismét lesznek koncertek

Koronavírus: megszűnik a kórházi látogatási tilalom - kattintson!

A koronavírus okozta helyzet kedvező alakulása a kültéri rendezvények megtartását is lehetővé teszi a jövőben, a létszámkorlát ebben az esetben 500 fő. Az ilyen eseményeken azonban csak akkor vehetünk részt - kültéren és zárt helyszíneken egyaránt -, ha rendelkezünk védettségi igazolvánnyal. Az igazolást belépés előtt kötelesek vagyunk felmutatni. Fontos változás továbbá, hogy a beoltott 16-18 évesek mostantól szabadon, tehát felnőtt kíséret nélkül is mehetnek a rendezvényekre.

A miniszterelnök szerint egyébként már gyakorlatilag le is győztük a koronavírus-járvány harmadik hullámát, így a fertőzés szempontjából Magyarország védettebb és biztonságosabb a többi Európai Uniós (EU) tagállamnál. Ráadásul hamarosan a magyar vakcinagyár megépítése is elkezdődik, így 2022 végére már oltóanyagból is önellátóvá válhat az ország - emlékeztetett Orbán Viktor.

Koronavírus: hiába az oltás, már nem bízunk a szabad nyárban - olvassa el a részleteket!

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: -2, +3 °C
Minimum: -10, -5 °C

Sok napsütés lesz, de csapadék nem valószínű. Többfelé élénk, északkeleten erős lökések kísérik az északias szelet, -2, 3 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Kedden nem jön front, de a markáns hideg miatt nagyon gyakoriak lehetnek a keringési- és vérnyomáspanaszok, a fokozottan érzékenyek pedig görcsös fejfájást tapasztalhatnak. Az ízületi bántalmak tartósnak bizonyulnak, nagy a megfázásveszély is. A napsütés azonban javítja a hangulatot és a közérzetet. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: