Nem filmes klisé: valóban gyógyít a szeretet

Számtalan film, könyv és sorozat izgalmas fordulópontja lehet, amikor a kómában fekvő a szerettei hangját hallva magához tér. Egy amerikai egyetem szakemberei arra voltak kíváncsiak, vajon lehet-e ennek valóságtartalma.

Az illinoisi Northwestern Medicine és a Hines VA Hospital szakemberei elsősorban azt szerették volna tudni, hogyan hat a szeretteik hangja a kómában fekvő betegekre. Theresa Pape, a kutatás vezető szerzője beszédterapeutaként dolgozik agysérültekkel, és úgy vette észre, hogy a betegek jobban reagáltak akkor, ha a családtagjaik beszéltek hozzájuk, mint akkor, ha idegenek hangját hallották. Ez inspirálta a kutatást.

Régóta rejtély övezi, hogy pontosan mi is történik a kómás betegek fejében. A Proceedings of the National Academy of Sciences folyóiratban bemutatott vizsgálat új nézőpontot ad az agy hálózatos szerveződésének, ezzel kerülve közelebb a megoldáshoz. A cikk folytatódik, kattintson! Pape és csapata elsősorban azt szerették volna megtudni, felgyorsítható-e a betegek felépülése úgy, hogy a terapeuták akkor is stimulálják az érintettek agyát, mikor azok öntudatlan állapotban, kómában vannak. A kutatásban 15 fejsérülést elszenvedett beteg vett részt, akik mind éber kómában voltak. A 12 férfi és három nő átlagéletkora 35 év volt, és a kísérletet megelőzően már átlagosan hetven napja voltak öntudatlanok.

A kísérlet első részében Pape és kollégái csengettyűkkel és sípokkal vizsgálták, mennyire voltak képesek válaszolni a betegek a stimulációra. Azt is vizsgálták, hogy a betegek mennyire voltak képesek utasításokat követni (például kinyitni és becsukni a szemüket), vagy követni a szemükkel azt, aki áthaladt a szobájukon. Az érintettek agyát képalkotó berendezéssel is ellenőrizték, hogy megállapíthassák, hogyan változik az agy vérellátása, illetve a vér oxigénszintje.

A kutatók ezek után megkérték a betegek családtagjait, hogy írjanak egy-egy kis visszaemlékezést a család életének nyolc fontos momentumáról. Ezek a közös emlékek lehettek például nyaralások vagy esküvők. A családtagok azt az utasítást is megkapták, hogy az emléket minél részletesebben írják le, és igyekezzenek minden érzékszervet "bevonni" a történetbe, például idézzék fel, milyen illata volt az esküvői vacsorának vagy milyen érzés volt, ahogy a tengeri szellő fújta a hajukat. A történeteket ezután a beteg számára ismerős és ismeretlen hangokkal is rögzítették, majd hat héten keresztül lejátszották a kómában fekvőknek.

Hogyan hat a szeretteik hangja a kómában fekvő betegekre?

A hat hetet követően a képalkotó vizsgálatokat megismételték, akkor is, amikor a szeretteik hangját hallották, és akkor is, amikor idegenek beszéltek hozzájuk. Az idegenek hangjára megnőtt a vér oxigénszintje az agyban, a szeretteik hangjára azonban nem változott az agyban található vér oxigénszintje.

Pape szerint ez azt mutatja, hogy az idő előrehaladtával a betegek egyre hatékonyabban voltak képesek feldolgozni és megérteni a hallott beszédet, még akkor is, ha a kísérlet elején nem voltak reszponzívak.

A hat hét elteltével azt is megállapították, hogy a betegek kevésbé reagáltak a csengettyűk hangjára, mint a kísérlet elején, vagyis az érintettek képesek voltak jobban elkülöníteni az agyukba érkező információkat, és eldönteni, hogy melyik a valóban fontos és melyik kevésbé az.

"Ha az édesanyjuk vagy a házastársuk ismerős hangján újra és újra hallották ugyanazokat a történeteket, akkor az agyuk képes volt jobban feldolgozni a bejövő információkat, és hatékonyabban el tudták különíteni a fontos információkat" - mondta Pape. "Ez reményt adhat a családoknak, mert olyan gyógyító erőt ad a kezükbe, amelyet ők tudnak irányítani. Érdemes tehát együtt dolgozni egy beszédterapeutával."

A kutatás eredményeiről aNeurorehabilitation and Neural Reapair című szaklapban jelent meg.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +29, +37 °C
Minimum: +16, +23 °C

Eleinte csökken a felhőzet, majd délután a napsütés mellett a képződő gomolyfelhőkből keleten, illetve a Dunántúlon néhol zápor, zivatar is előfordulhat. Erős, a Bakonyban viharos lesz az északnyugati szél, a legmagasabb hőmérséklet 29, 37 fok között alakul. Szombaton hidegfront hat a szervezetre, de még a hőség is nagy igénybevételt jelent. Görcsös és migrénes fejfájás is jelentkezhet, erősen ingadozhat a vérnyomás és rosszullét is felléphet. A szívbetegeket fokozott terhelés éri! Átmenetileg mérséklődnek a koncentrálási problémák. A kánikulával terhelt tájakon továbbra is fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye! A légszennyezettség közepes, csökken. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: