Nem sok jó vár Magyarországra egy friss jelentés szerint

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) keddi jelentése lassuló növekedést és magas inflációt prognosztizál Magyarországgal kapcsolatban.

A 2022-es 5,7 százalékos gazdasági növekedés után jövőre jelentősen lassulhat az aktivitás, csak 1,8 százalékos növekedésre számít az IMF – írja a Portfolio, hozzátéve: a friss World Economic Outlook (WEO) kiadvány előrejelzései így is magasabbak, mint a Magyar Nemzeti Bank (MNB) nemrég közölt inflációs jelentésében szereplő számok. A jegybank idén 3-4 százalékos, 2023-ban pedig 0,5-1,5 százalékos gazdasági növekedésre számít, ehhez képest a valutaalap kifejezetten optimista.

infláció, növekedés, Nemzetközi Valutaalap
Nem sok jó vár Magyarországra egy friss jelentés szerint. Fotó: Getty Images

Az éves átlagos inflációt tekintve az IMF szerint alig lesz csökkenés jövőre, az idei 13,9 százalék után még mindig 13,3 százalékos lehet az áremelkedés. A lassuló növekedés és a magas infláció mellett az IMF előrejelzése alapján a folyó fizetési mérleg hiánya is komoly probléma lehet.

Mint arra a Portfolio kitért, a magyar munkaerőpiaccal kapcsolatban viszont bizakodóbbak lettek a szervezet közgazdászai, hiszen a korábbi 4 százalék feletti munkanélküliségi ráta helyett idén 3,4 százalékos, jövőre pedig 3,8 százalékos aránnyal számolnak.

A legfrissebb tartalmainkért kövessen minket a Google HírekbenFacebookonInstagramonViberen vagy YouTube-on!

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Melegfront
Maximum: +1, +6 °C
Minimum: -4, +2 °C

Keleten eleinte lehet napsütés, de közben egyre többfelé beborul az ég. Nyugat felől egyre többfelé várható kezdetben havas eső, hó, majd fokozatosan esőbe vált a csapadék. Az élénk, erős északnyugatira forduló szélben 1, 6 fokos délutáni hőmérsékleteket mérhetünk. Pénteken melegfronti hatás érvényesül. Már reggel jellemző lehet a kialvatlanság, és napközben is gyakori lehet a fáradékonyság és a dekoncentráltság, emiatt rendkívül nagy lesz a balesetveszély. Fokozódik a migrénhajlam, vérnyomás-ingadozás és keringési panaszok is felléphetnek. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: