Mutatjuk, hol folytatódik a szúnyogirtás

Az elmúlt hetekben átlagosra csökkent a szúnyogok száma, ezért kevesebb helyen kellett beavatkozniuk a szakembereknek. A következő napokban a kiemelt turisztikai régiókban fognak fellépni a vérszívók ellen.

A héten a Balatonnál, a Tisza-tónál és a Velencei-tó menti településeken, továbbá Bács-Kiskun, Csongrád és Zala megyében, Szolnok térségében, Budapesten és a Csepel-sziget településein gyérítik a szúnyogokat . Emellett részleges földi gyérítés is lesz a Dráva mentén, a Dunakanyarban, Debrecenben, a Szigetközben, a szekszárdi régióban, valamint Dunaújváros és Komárom térségében - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság.

szúnyog, szúnyogcsípés, szúnyoggyérítés, szúnyogirtás, csípőszúnyogok
A hőség miatt a szakemberek földi permetezéseket végeznek éjszakánként. Fotó: 123rf

Szünetel a légi permetezés

A hőségriasztás ideje alatt szünetel a légi permetezés. A csípőszúnyogok ugyanis ilyen melegben csak később mutatnak aktivitást, így jelentősen csökkenne a légi gyérítés hatékonysága. Az elmaradt kezeléseket a pótnapokon végzik el. A földi kezelések azonban továbbra is a terv szerint zajlanak, hiszen ezek egész éjszaka végezhetők.

Furcsa módszerrel küzdenek a szúnyogok ellen - részletek itt!

Az elmúlt héten Baranya, Békés, Somogy, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Vas megyében, valamint a csornai régióban csökkentették a vérszívók számát. A Duna mentén a Szigetközben, a Csepel-szigeten és Mohács környékén biológiai módszerrel léptek fel a lárvák ellen, megakadályozva a szúnyogok kifejlődését. Eddig összesen 1322 településen, 935 ezer hektáron volt szúnyoggyérítés.

A kifejlett szúnyogok elleni kémiai permetezéshez használt készítmény csak az érzékenyebb repülő rovarokra van hatással, nem kell attól tartani, hogy a rovarevő madarak táplálékául szolgáló ízeltlábúak elpusztulnak a kezelés hatására. Az irtószer az alkalmazott minimális mennyiségben semmilyen kockázatot nem jelent az emberekre, a háziállatokra és a növényekre.

Az elmúlt időszak csapadékos időjárása kedvez az emberek közelében élő fajok szaporodásának. Közvetlen környezetünkben számos, a szúnyoglárvák kifejlődésére alkalmas vízfelület jön létre, többek között a madáritatókban, a vízgyűjtőkben és virágcserepekben. Ha az ezekben összegyűlt vizet kiöntjük, a tárolóedényeket pedig lefedjük, jelentős mértékben csökkenteni tudjuk a szúnyogok számát. A további ház körüli teendőkről a Nemzeti Népegészségügyi Központ által készített tájékoztatóban olvashat bővebben.

)
Elhízás szövődmények (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +1, +11 °C
Minimum: -4, +5 °C

Erősen felhős, borult lesz az ég, sokfelé lehet eső, zápor. Megélénkül, megerősödik a délies szél, 2, 11 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Pénteken erős kettősfronti hatás érvényesül. A szívbetegek állapota romolhat, emellett keringési panaszok és vérnyomás-ingadozás is jelentkezhet. Alacsony hő- és komfortérzettel kell számolni, a tompuló reflexek miatt a balesetveszély is fokozódik. Érdemes megnézni a meteogyógyász® mai videóját! A légszennyezettség közepes, kissé csökken. A légnyomás süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: