Mutatjuk, hol a legrosszabb a levegő

Több településen továbbra is rossz a levegő a magas szállópor-tartalom miatt.

Egészségtelen a levegő minősége Szegeden, további tíz településen - Budapesten, Esztergomban, Kecskeméten, Nyíregyházán, Pécsen, Százhalombattán, Szolnokon, Tatabányán, Tökölön és Vácon - pedig kifogásolt a levegőminőség - közölte vasárnap a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK). A meteorológia előrejelzés alapján a napokban várhatóan az egészségügyi határérték körül alakul a kismértékű aeroszol részecskék (PM10) koncentrációja. A helytelen lakossági tüzelés mellőzésével azonban sokat tehetünk a környezetünkben élők egészségének megóvásáért.

Nagyon rossz a levegő Budapesten

Ahogy már korábban megírtuk, január 10-én elrendelte a szmogriadó tájékoztatási fokozatát Budapesten Karácsony Gergely főpolgármester, miután a szálló por légszennyezettségi szintje három mérőponton is meghaladta a tájékoztatási küszöbértéket. Mivel a levegő minősége azóta sem javult a fővárosban, a tájékoztatási fokozat továbbra is érvényben van.

A Főpolgármesteri Hivatal közleménye szerint szombaton a légszennyező anyagok napi szintje a korábbiakhoz képest újra állandósult. Budapest levegője még mindig problémás, bizonyos vonatkozásokban továbbra is magasabb az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által javasoltnál. Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint a napokban a légszennyezettség szempontjából nem valószínű érdemi változás. A levegőminőség várhatóan kedd estétől javul.

légszennyezés, légszennyezettség, rossz levegő, szálló por, szmogriadó
légszennyezés, légszennyezettség, rossz levegő, szálló por, szmogriadó

Panaszokat okozhat a rossz levegő

A szmogriadó tájékoztatási fokozata azt jelzi, hogy a légszennyezettség olyan szinten van, amely veszélyt jelent az emberi egészségre. Különösen igaz ez a lakosság érzékeny csoportjára, vagyis a gyermekekre, az idősekre és a betegekre. A rossz levegő irritálhatja a szem kötőhártyáját és a felső légutak nyálkahártyáját. Emellett köhögést és nehézlégzést válthat ki, a tüdőben felszívódva pedig gyulladásos folyamatot indíthat el.

Így hatol a tüdőbe a szálló por - kattintson a részletekért!

A lehetséges egészségkárosító hatások következményeként ebben az időszakban többen fordulhatnak orvoshozasztmaés krónikus légcsőhurut miatt, valamint nőhet a szív- és érrendszeri megbetegedések száma is. A por belégzése súlyosbíthatja a légzőszervi betegek állapotát - különösen asztma és hörghurut esetén -, valamint csökkentheti a tüdő ellenálló képességét a fertőzésekkel, toxikus anyagokkal szemben.

A hivatal azt javasolja a veszélyeztetett csoportokba tartozóknak, hogy kerüljék a nagy gépjárműforgalmú területeket, valamint a szellőztetést és a szabadban tartózkodást. Karácsony Gergely főpolgármester pedig arra kéri a lakosságot és a légszennyezőket, hogy lehetőség szerint mérsékeljék a szilárd- és olajtüzelésű berendezések használatát, illetve szüneteltessék az egyéni gépjárműhasználatot és válasszák inkább a közösségi közlekedést. Fontos lenne továbbá, hogy a szolgáltató, termelő létesítmények üzemeltetői csökkentsék a porkibocsátásukat.

A szmogriadó elrendelése esetén vagy annak megelőzéséért bevezetett, a mozgó légszennyező forrás - gépjármű - használatára vonatkozó forgalomkorlátozások vagy intézkedések megsértése 15-30 ezer forintos bírsággal sújtható.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +20, +26 °C
Minimum: +0, +7 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt szinte felhő sem lesz az égen, csapadékra nem kell készülni. Délután a napsütés mellett csak kevés gomolyfelhő jelenik meg, de ezekből csapadék nem lesz. A szél napközben élénk déli lesz. Hajnalban 0, 7 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 20, 26 fok között alakul. Késő este 12, 17 fok lesz. Csütörtökön nem érketik front. Hideg lesz a reggel, fennáll a megfázás veszélye, és a kopásos eredetű ízületi bántalmak is felerősödhetnek. A délelőtti gyors melegedés alatt vérnyomás-ingadozás jelentkezhet. A napsütés javítja a hangulatot és a közérzetet. A délutáni hőérzet a kellemes tartományban alakul. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció