Mutatjuk, miért veszélyes eltüzelni a használt bútorokat

Egyre több olyan hirdetést lehet találni az interneten, amelyben az emberek ingyen elvihető tüzelőként kínálják használt bútoraikat, de még ajtótokokat, ablakkereteket is. A szakember szerint azonban súlyos következményei lehetnek annak, ha valaki a felsoroltakkal fűt be.

„Lakásátalakításból származó retro konyhaszekrény eladó, melyet vagy tűzifának vagy átfestés után akár nyári konyhának is lehetne használni. A konyhaszekrényt le kell szerelni a falról. Amennyiben tűzifának szánják, további deszkákat, léceket tudok mellé adni” – idéz a hvg.hu egy olyan hirdetést, amelyben használt bútort kínálnak tüzelőként. A lap szerint egyre szaporodnak az efféle felajánlások az apróhirdetésekkel foglalkozó, illetve a közösségi oldalakon is.

tüzelőanyag, használt bútor
Veszélyes eltüzelni a használt bútorokat. A fotó illusztráció, forrás: Getty Images

Ez azért probléma, mert rendkívül súlyos következményei lehetnek annak, ha valaki leselejtezett bútorok darabjaival fűt be. „Ezek általában nem nyers fából vannak, hanem sokszor vegyszerrel kezelt faanyagok. Ezekkel illegális is fűteni, naponta 300 ezer forint bírsággal sújtható” – magyarázta a hvg.hu-nak Lukács András, a Levegő Munkacsoport elnöke.

Az egészségünkkel fizethetünk az ingyenes tüzelőért

Mint azt a szakember elmondta, már korábban is voltak hasonló hirdetések, az energiaválság hatására azonban jócskán megugrott a számuk. „Attól függ, hogy milyen kezelőanyagról van szó, de ezeknek általában ezerszer nagyobb a toxicitásuk, mint a száraz fának, pedig annak a füstje is ártalmas az egészségre. Elsőre ingyenesnek tűnik, de akkor már nem lesz az, mikor a betegség miatt nem tud dolgozni valaki és ez az állam számára is jelentős többletkiadásokkal jár majd” – emelte ki Lukács András.

A Levegő Munkacsoport elnöke szerint a hulladékkal tüzelés elsősorban a fűtést végző személyre, családjára és a szomszédaira jelent komoly egészségügyi kockázatot, de a mérgező anyagok távolabbra is eljutnak: Budapest belvárosában például öt százalék körüli az arányuk a légszennyező részecskék között, ami igen súlyosnak tekinthető.

Vannak még veszélyesebb fűtőanyagok is

Szomorú, de azok is sokan vannak, akik még a bútordaraboknál is veszélyesebb fűtőanyagokat dobnak a tűzre a hidegben. A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) gyűjtése alapján Magyarországon leggyakrabban PVC-hulladékot (mint például a műanyag italcsomagolások), textilipari termékeket, bútort, gumiabroncsot, színes és fényes papírt, valamint kerti hulladékot égetnek el.

Ezeknek a tökéletlen égése során számos egészségre káros anyag szabadulhat fel, a többi között szén-monoxid, kén-dioxid és szilárd részecskék (aeroszolok). Belélegzésük nagy mennyiségben akár halált is okozhat, ezenkívül a légzőszervi-, szív- és érrendszeri problémák kialakulásához, azok megléte esetén a tünetek súlyosbodásához is hozzájárul. Sok esetben jelentős az elégetett hulladék fémtartalma is, ami a szervezetbe kerülve további kockázatot jelent. Számos fémszármazék rákkeltő hatású, emellett előidézhetnek idegrendszeri, nemzőszervi és allergiás tüneteket.

A legfrissebb tartalmainkért kövessen minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +3, +8 °C
Minimum: -6, +3 °C

Általában erősen felhős időre van kilátás, szitálás is kialakulhat, de átmenetileg többfelé elvékonyodhat a felhőzet. Időnként megélénkül az északkeletire forduló szél, a csúcshőmérséklet 3, 8 fok között alakul. Kedden marad a frontmentes idő. A magasban zajló változások hatására fokozódik a migrénhajlam, emellett többen fáradékonyak, illetve a koncentrálási problémák is megszaporodnak. A komfortérzet inkább csak a naposabb vidékeken javulhat. Reggel az ízületi bántalmak is felerősödhetnek. Érdemes megnézni a meteogyógyász® mai videóját! A légszennyezettség közepes, növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Hogy érzi magát?

Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!

Hogy érzi most magát fizikailag?

Hogy érzi magát?

Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!

Milyen most a lelkiállapota?

Hogy érzi magát?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra