Veszélyes a gyerekekre a gumiabroncs

Lassíthatják a gyermekek tüdejének fejlődését az gumiabroncsról leváló mikroműanyagok.

A járművek kerekein lévő gumiabroncsok olyan mikroműanyagokat tartalmaznak, amelyek a levegőbe kerülve rossz hatással lehetnek a gyerekek tüdejének fejlődésére - állapította meg egy friss tanulmány.

A légszennyezés elleni harc tette tönkre a levegőt Mintegy 40 százalékkal csökkent Kínában a levegőben lévő szálló por (PM2,5) koncentrációja azóta, hogy a kínai kormány 2013-ban szigorú intézkedéseket rendelt el. A drámai mértékű csökkenés ugyanakkor súlyos ózonszennyezést idézett elő. Kattintson a részletekért!

Rengeteg gyermeket érint

Azt eddig is tudtuk, hogy a kipufogógázok miatt az autók rendkívül egészségtelenné teszik a nagyvárosok levegőjét. Az Egyesült Királyságban évente körülbelül 40 ezer halálesetet kapcsolnak össze a légszennyezés miatti szív- és tüdőbetegségekkel , míg Magyarországon nagyjából 15 ezerre saccolják a szennyező levegővel összeköthető halálozások számát. Angol kutatók azonban most azt is igazolták, hogy az autók fékbetétei, illetve a gumiabroncsokból származó mikroműanyagok együttes hatása irritációt okozhat a tüdőben. Ez pedig főleg a gyermekek még fejlődésben lévő tüdejére lehet rossz hatással.

Veszélyesek lehetnek a kerékről leváló mikroműanyagok. Fotó: 123rf
Veszélyesek lehetnek a kerékről leváló mikroműanyagok. Fotó: 123rf

A modern autók kerekeinek már közel 50 százalékát műanyag alkotja, így a levegőbe jutó szennyezőanyagok mértéke is egyre növekszik. A kutatók eredményei szerint háromból egy gyermek veszélyes levegőt szív nap mint nap. Az egyik észak-londoni általános iskola diákjai is megvizsgálták, és arra jutottak, hogy egészségtelen mértékű szennyezőanyagnak vannak kitéve. Néhány egyszerűbb intézkedéssel (sövények telepítése az iskola köré, légtisztítók üzemeltetése a termekben) viszont sikerült nagyjából ötödével csökkenteni a problémás nitrogén-dioxid koncentrációt.

Forrás: Independent

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +27, +33 °C
Minimum: +11, +20 °C

Pár órára kisüt a nap, de időnéóként erősen felhős lesz az ég. Nagyobb eséllyel a Dunától keletre alakulnak ki záporok, zivatarok. Időnként megélénkülő északkeleti szél mellett 27, 33 fok közötti maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Hétfőn nem jön front, de melegedés kezdődik. A fokozottan érzékenyeknél fáradékonyság, dekoncentráltság léphet fel, egyesek alvásproblémákat is tapasztalhatnak. A keringési panszokkal küzdők a következő napokban tartós tünetekre készüljenek. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)