Műanyagszemét borítja be ezt a szigetet

Csaknem 75 százalékban Ázsiából, döntően Kínából származnak azok a műanyagpalackok, amelyek az Atlanti-óceán déli részén fekvő szigeten találhatók. A kutatók szerint a hulladékok a térségben elhaladó kereskedőhajók fedélzetéről kerülhetnek a nyílt vízbe, majd onnan a szigetre.

Évente nagyjából 12,7 millió tonna műanyagszemét kerül a világ óceánjaiba, ám ez az adat csupán a szárazföldi forrásokat takarja. A szakemberek mostanáig úgy vélték, hogy a vizekben lévő hulladék döntő része a szárazföldről származik, ám a most publikált bizonyítékok másra utalnak - írja a BBC hírportálja. "Amikor tavaly a szigeten jártunk, megdöbbenve tapasztaltuk, hogy milyen nagy mennyiségű palack halmozódott fel" - mondta Peter Ryan, a tanulmány vezető szerzője.

műanyag, műanyaghulladék, műanyagszemét, műanyagszennyezés, sziget, szemetelés, szemét
Hihetetlen mennyiségű műanyagszemét gyűlt össze a szigeten. Fotó: Peter Ryan

PET-palack lepte el a szigetet

A világörökségi helyszínek közé tartozó szigeten végzett vizsgálataik során a kutatók 3515 darab hulladékot elemeztek 2009-ben, 2018-ban pedig 8084-et. Megállapították, hogy a PET-palack a leggyakoribb hulladék a szigeten és ezeknek a száma nő a leggyorsabban - az 1980-as évek óta éves szinten 14,7 százalékkal. A szigeten talált legrégebbi szemét egy 1971-ben gyártott, nagy sűrűségű polietilénből készült palack volt. A palackok többsége viszont két évvel azelőtt készült, hogy partra sodródott a szigeten.

Van, ahol műanyaggal fizetnek az ételért - a részletekért kattintson ide!

"Rajtuk van a dátum, valamint a gyártó jele, és ha az ember tisztában van a különböző gyártókkal, akkor azt is meg tudja állapítani, hogy honnan származnak a palackok" - mondta Ryan. Mint kiderült, a megvizsgált palackok több mint 75 százaléka Ázsiából való. Az elsősorban Kínából származó flakonok viszonylag újak, ezért nem kerülhettek a globális óceáni áramlatokkal a szigetre. Ezért a tudós szerint elképzelhető, hogy ezeket a területen áthaladó hajókról dobták a vízbe.

A kereskedőhajók a bűnösök

A kutató először arra gondolt, hogy halászhajóflották állhatnak a probléma háttérében. A palackok kínai eredete miatt azonban ez az elmélet megdőlni látszik, mivel az Atlanti-óceán déli részén a tajvani és japán halászflották dominálnak. A tanulmány vezető szerzője szerint ez elég bizonyíték arra, hogy a hulladék kereskedőhajókról származik.

"Az elmúlt egy évtizedben jelentősen fellendült a kereskedelmi célú hajózás, különösen Dél-Amerikából Ázsia irányába" - mondta a kutató. Mint mondta, őt személy szerint kissé meglepte a hulladékok forrása, mivel korábban úgy vélte, hogy a kereskedőhajóflották jobban tartják magukat a fedélzetről való szemetelést tiltó nemzetközi megállapodásokhoz.

)
Sebkezelési rutin (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +13, +18 °C
Minimum: +6, +11 °C

Hazánkban vasárnap délelőtt borult időre van kilátás, elszórtan várható eső. Délután túlnyomóan borult lesz az ég, szórványosan további eső, zápor alakul ki. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 6, 11 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 13, 18 fok között alakul. Késő este 7, 12 fok lesz. Vasárnap kettősfront hat a szervezetre, ezen belül a hidegfrontra jellemző tünetek lehetnek erősebbek. Gyakori lehet a fejfájás és a migrén, sokan tapasztalhatnak keringési panaszokat és rosszullétet. Lehangoltság, rosszkev léphet fel, csökken a teljesítőképesség. Fennáll a megfázás veszélye, a szabadtéri programok során réteges öltözet javasolt. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső