Mit tehetünk, ha mások nem tartják a távolságot?

Egészségünk védelme érdekében a következőkre ajánlott figyelni nyilvános helyeken.

Bár a járványveszély még nem múlt el teljesen, sokan máris úgy érzik, mintha az élet a korlátozások enyhítésével egy csapásra visszatért volna a régi kerékvágásba: a nyilvános helyeken nem hordanak maszkot, és a távolságot sem tartják. Mit tehetünk ilyen helyzetben?

Szimuláción, mennyit számít a távolságtartás Miközben a tavaszi idő a szabadba, társaságba csábít, a koronavírus-járvány miatt továbbra is fontos, hogy kerüljük a közösségeket és minél kevesebb emberrel érintkezzünk. A The New York Times 3D-szimuláción ábrázolta, miért segít a távolságtartás afertőzéselkerülésében - kattintson a részletekért!

Szóljunk vagy sem?

Ha a boltban vagy az utcán indulatosan rászólunk ismeretlenekre, akkor legfeljebb arra számíthatunk, hogy dühös szóváltás lesz a dolog vége. Ajánlott inkább okos enged alapon nekünk arrébb állni. De ha azt látjuk, hogy valaki a viselkedésével szándékosan provokálja a jelenlévőket, ne akarjuk mi magunk jobb belátásra bírni, szóljunk inkább a biztonsági őrnek és a boltvezetőnek.

Családtagokkal más a helyzet, nekik őszintén meg lehet mondani, ha aggódunk az ő távolságtartási szokásaik miatt. Ezzel persze lehet, hogy nem változtatjuk meg a gondolkodásukat vagy a viselkedésüket, de mi tudni fogjuk, hogy mindent megtettünk a megóvásuk érdekében.

A távolságtartás mindannyiunk érdekét szolgálja. Fotó: Getty Images
A távolságtartás mindannyiunk érdekét szolgálja. Fotó: Getty Images

Velünk egy fedél alatt élő családtagokkal az asszertív kommunikáció segíthet. Ezt alkalmazva ne vádaskodjunk ("már megint felelőtlenül viselkedsz"), hanem igyekezzünk saját félelmeinket pontosan megfogalmazni. Például, hogy attól tartunk, kamasz gyerekünk - ha fittyet hány a maszkviselésre és a távolságtartásra - hazahozhatja a vírust, ami a nagypapára veszélyes lehet. Ne dühöngjünk, ne morogjunk, hanem maradjunk nyugodtak, racionálisak, és hallgassuk végig türelmesen a másik fél álláspontját is.

Ne gondoljunk mindjárt a legrosszabbra!

Ha azt látjuk, hogy valaki nem tartja a távolságot, ne az jusson eszünkbe, hogy már megint egy arrogáns, önző embert sodort a közelünkbe a balsors, hanem próbáljuk a viselkedését kicsit kevésbé negatívan megítélni. Például lehet, hogy az illető azt gondolja, mivel maszkot visel, nem kell olyan szigorúan tartania a kétméteres távolságot, hiszen eltakarta az arcát.

Ne mások viselkedését akarjuk megváltoztatni

Valószínű, hogy mások nem fogják azt tenni, amit mi szeretnénk - ha ezt várjuk, attól csak frusztráltabbak, csalódottabbak leszünk. Szóval ne a többi járókelőt és vásárlót akarjuk kontrollálni, hanem saját magunkra figyeljünk: kerüljük el a szűk helyeket, járdákat, bicikliutakat, illetve ne menjünk nyilvános helyekre, amikor tudjuk, hogy sokan használják azokat. Ezekkel az apró lépésekkel is sokat tehetünk azért, hogy elkerüljük azokat a helyzeteket, ahol a megfelelő távolságtartás nehézkes, illetve ahol ez valószínűleg nem működne.

Forrás: WebMD

Ha napokig vagy hetekig az autóban tartod a kézfertőtlenítőt, drasztikusan csökkenhet a kórokozók elleni hatékonysága. Hogy miért, arról bővebben az nlc.hu cikkében is olvashatunk!

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +30 °C
Minimum: +11, +16 °C

Délelőtt a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhk is lesznek az égen, de ezekből csapadék nem alakul ki. Délután a hosszabb-rövidebb napos időszakok mellett időnként megnövekszik a felhőzet, elvétve egy-egy zápor kialakulása sem zárható ki. A szél napközben mérsékelt nyugati lesz. Hajnalban 11, 16 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 25, 30 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció