Mit tegyünk, ha valaki összeesik előttünk?

Fontos emberi és állampolgári kötelességre hívja fel a figyelmet egy végül szerencsésen végződött eset, amiről a BKV számolt be február végén.

Mint azt a társaság Facebook-oldalán közzétette, február 26-án délután egy utas elvesztette az eszméletét a 76-os jelzésű trolibuszon. Az elájult férfi nem adott életjeleket, ezért Baranyi Tibor, a járat vezetője - a mentők kiérkezéséig - 12 percen át alkalmazott szívmasszázst. Végül a mentőknek sikerült stabilizálnia az utas állapotát, aki tehát sokat köszönhet annak, hogy a sofőr a nehéz szituációban is megőrizte lélekjelenlétét.

Hogyan segíthetünk, ha valaki a környezetünkben elájul és nem lélegzik? Részletek itt.

Havi egy-két eset a BKV járatain

A BKV Zrt. sajtóosztálya megkeresésünkre azt a választ adta, hogy a trolibusz- és az autóbuszvezetőknek a jogosítványuk megszerzésekor külön elsősegélynyújtásból is vizsgát kell tenniük, mint bárki másnak. Egyéb elsősegélynyújtással kapcsolatos képzésben ugyanakkor nem vesznek részt.

A társaság válasza szerint havonta egy-két alkalommal történik olyan eset, amikor valamelyik utas rosszul lesz. Bár ezek értelemszerűen mind egyéni szituációk, de összességében azért jellemző az egészségügyi segítség kérése. A sofőrök feladata egy utas rosszulléte esetén az, hogy a lehető legrövidebb időn belül értesítsék a mentőszolgálatot, valamint az, hogy a tőlük elvárható módon megkezdjék a segítségnyújtást.

A segítségnyújtás vészhelyzetben állampolgári kötelesség
A segítségnyújtás vészhelyzetben állampolgári kötelesség

Le kell persze szögezni, hogy e kötelezettségek igazak az összes magyar állampolgárra. Mi több, a segítségnyújtás elmulasztása szabadságvesztéssel sújtható vétségnek vagy bűntettnek minősül!

Az elvárható segítségnyújtás

A büntetőtörvénykönyv (Btk.) 166. paragrafusa tételesen leírja, milyen büntetésre számíthat, aki nem nyújt tőle elvárható segítséget egy közvetlen veszélyben lévő embertársának. Pusztán a mulasztás is két évig terjedő szabadságvesztést vonhat maga után, ha pedig a sértett úgy hal meg, hogy segítségnyújtással megmenthető lett volna, három évig terjedhet a büntetés mértéke. Súlyosbító körülmény, ha a veszélyhelyzetet is a mulasztó idézte elő. Csak az összehasonlítás kedvéért: alapvetően két év járhat egy könnyű testi sértésért, a súlyos testi sértés elkövetői pedig három évig terjedő szabadságvesztéssel sújthatók.


Bár a törvény nem tér ki részletesen arra, miként kell értelmezni az elvárható segítségnyújtás fogalmát, az általános gyakorlat szerint viszont ez annyit tesz: meg kell győződni a sértett állapotáról, sérüléséről, segítséget kell hozzá hívni, annak kiérkezéséig pedig a helyszínen kell maradni. Arra persze senki sem kötelezhető, hogy a saját életét, testi épségét veszélyeztesse mások megmentése érdekében, de semmiképpen sem szabad cserben hagyni egy bajba jutott embertársunkat.

Értékelje a cikket!

Hogy érzed magad? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzed magad?
Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapotod?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzed magad?
Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzed most magad fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzed magad?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Influenzatérkép

november 25. - december 01.
Influenzás tünetekkel
orvoshoz fordulók száma:
6 190
  • 0-14 évesek
  • 15-34 évesek
  • 35-59 évesek
  • 60 év felettiek

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Hidegfront

Maximum:
+3, +8 °C
Minimum:
-1, +4 °C

Hazánkban kedden délelőtt a csapadék egyre inkább kelet felé helyeződik át, mögötte megkezdődik a felhőzet felszakadozása és hideg levegő beáramlása.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag