Mit okozhat a párás levegő?

A hideg hónapok egyik legjellemzőbb problémája a lakásokban a túl magas páratartalom kialakulása, aminek egészségünkre nézve is akadnak veszélyei. Mire kell tehát számítanunk, ha túl magas otthon a levegő nedvességtartalma?

Az ideális beltéri páratartalom 40-60 százalék közé esik. A korszerű nyílászáróknak ugyanakkor akad egy hátránya, hiszen annyira jól szigetelnek, hogy teljesen képesek ezáltal meggátolni a lakások folyamatos légcseréjét. Eközben viszont a főzés, mosás, teregetés és fürdés is jelentős mennyiségű nedvességet termel, sőt, légzésünk is párát állít elő.

Amennyiben a páratartalom tartósan eléri vagy meghaladja a 70 százalékot, azzal kedvező környezet jön létre két nemkívánatos vendég számára is.

Csúnya foltok a falon

A falak penészesedését több gombafaj is okozhatja. Ezek spórákon keresztül szaporodnak, és párás, nyirkos, meleg helyeken érzik magukat a legjobban. A penész számos felületen meg tud telepedni, legyen szó akár papírról, textilről vagy fáról. Mindez persze egyrészt esztétikai szempontból is problémát jelent, másrészt viszont az igazán nagy gond az egészségre gyakorolt hatása.

Hogyan előzhető meg a penész kialakulása? Részletek itt.

A levegőbe kerülő spórák ugyanis allergiás reakciókat válthatnak ki az arra érzékenyeknél. A jelentkező tünetek lényegében ugyanazok, mint bármilyen más légúti allergiás betegség esetén: orrfolyás és orrdugulás, orr- és torokviszketés, tüsszögés, fokozott könnyezés. Emellett már meglévő betegségek panaszait is felerősítheti, ha a beteg penészes környezetben tartózkodik.

Egy apró ízeltlábú

Szintén allergiás tüneteket vált ki egy apró állat, a háziporatka, amely ugyancsak a 60 százalék feletti páratartalmat és a 17-25 Celsius-fokos hőmérsékletet kedveli. Ez a pár milliméter hosszú élőlény az elhalt és lehullott emberi hámsejtekkel táplálkozik, ennek megfelelően a legnagyobb mennyiségben az ágyak, bútorok, szőnyegek közelében tenyészik.

A háziporatka és a penész is jellemző allergiás tüneteket idéz elő
A háziporatka és a penész is jellemző allergiás tüneteket idéz elő

A háziporatka széklete megszáradva mikroszkopikus méretűre töredezik, a levegőben szállva pedig könnyen a légutakba kerülhet. Ott aztán jellegzetes tüneteket vált ki: erős könnyezés, szemvörösség, szemviszketés, orrfolyás, orrdugulás, orrviszketés, tüsszögés, szájpadviszketés. Bőrünkkel érintkezve csalánkiütés és ekcémás elváltozás is jelentkezhet az ürülék hatására.

Egyik véglet sem jó

Otthonunk páratartalmának ellenőrzésében egy higrométer nyújthat segítséget. Amennyiben pedig túl magasnak bizonyul a levegő nedvességtartalma, érdemes gyakrabban, rendszeresen szellőztetni . Télen ezt rövid ideig tartó kereszthuzattal lehet megoldani. Szükség esetén egy elektromos páramentesítő készülék üzembe helyezése is hasznos lehet.

Azt ugyanakkor hozzá kell mindehhez tenni, hogy a túl alacsony páratartalom sem kedvező az emberre nézve, hiszen 20 százalék alatt a bőr, a szem és a nyálkahártyák is kiszáradhatnak. A száraz levegő miatt így megnövekedhet a légúti fertőzések kockázata, valamint száraz köhögés és orrvérzés jelentkezhet panaszként. A kellő páratartalom fenntartása érdekében praktikus megoldás, ha szobánként három-három szobanövényt is tartunk.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +29, +35 °C
Minimum: +14, +20 °C

Több órára kisüt a nap, a megjelenő gomolyfelhőkből csak kevés helyen lehet zápor, zivatar. Megélénkül a nyugatias szél, 29, 35 fok között alakul a legmagasabb hőmérséklet. Kedden frontmentes marad az idő, és a következő napokhoz hasonlóan újra a kánikula okozza majd a legtöbb tünetet. Alvásproblémák léphetnek fel, napközben pedig álmosságérzet, koncentrálási problémák és kábaság jelentkezhet, csökken a teljesítőképesség. Fokozódik a migrénhajlam. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)