Mikroműanyaggal szennyezettek a hazai folyók

Naponta több mint 20 milliónyi mikroműanyagrészecske úszik le a Rábán egy friss kutatás szerint. Bár a helyzet még nem katasztrofális, a megoldás a szakemberek szerint nem tűr halasztást.

Több hazai folyó is műanyagrészecskékkel szennyezett, a Rábában naponta több mint 20 milliónyi mikroműanyag-részecske úszik le - írja a hvg.hu . A Parányi Plasztiktalány Projekt keretében tavaly a Tiszát és vízgyűjtőit, idén pedig a Duna mellékfolyóit vizsgálták, mindegyikben találtak műanyagszennyezést.

Megvan az enzim, mely lebontja a műanyagot Egy nemzetközi kutatócsapat létrehozott egy enzimet, amely képes lebontani a PET-palackokat. A felfedezés révén akár a globális problémát jelentő műanyagszennyezés is megoldódhat. Kattintás !

Mikroműanyagnak a fél centinél kisebb műanyagdarabokat nevezik. Sokféleképpen kerülhetnek a vízbe, például műszálas ruhák mosása közben, kozmetikumokból vagy ipari tevékenység miatt. A mikroműanyagok leggyakoribb forrása a műanyag hulladék, például PET palackok . A kutatók szerint a Tisza vízgyűjtőjén főleg csomagolási eredetű, nagy mennyiségben gyártott műanyagokat találtak, például polietilént, polipropilt és polisztirolt. A Rábában domináns volt a polioxymetilén, amely egy főleg precíziós alkatrészeknél alkalmazott műanyag.

A hazai folyókban is sok a műanyag hulladék
A hazai folyókban is sok a műanyag hulladék

A fő probléma ezekkel az anyagokkal, hogy bekerülhetnek a táplálékláncba, és károsíthatják az élő szervezeteket is. Az óceánokba másodpercenként hétszáz kilogramm műanyagot öntünk, de az édesvizekben is egyre nagyobb gondot okoz a szennyezettség. A hazai helyzet a szakemberek szerint egyelőre még nem katasztrofális, de még most kell cselekednünk ahhoz, hogy a későbbiekben se váljon azzá.

Percenként egymillió műanyagpalackot vásárolunk

2016-ban több mint 480 milliárd műanyag üdítős palackot adtak el világszerte. Egy évtizeddel korábban ez a szám még nagyjából 300 milliárd volt, és az Euromonitor International kutatócég legfrissebb becslései szerint 2021-re eléri az 583,3 milliárdot. Percenként egymillió műanyagpalackot vásárolnak az emberek világszerte, és az emberiség műanyagéhsége további 20 százalékkal fog növekedni 2021-ig, ami egyesek szerint a klímaváltozáshoz hasonló súlyosságú környezeti válsághelyzetet teremt.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +24, +31 °C
Minimum: +12, +17 °C

Változékony idő lesz, a napsütés mellett többször megnövekszik a felhőzet. Ezekből helyi záporokra, zivatarokra is készülni kell. Élénk északias szél mellett 24, 31 fok közé melegszik a levegő. Pénteken front ugyan nem érkezik, de a kettősfronthoz hasonló tünetek léphetnek fel. Ingadozhat a vérnyomás, emellett fejfájás is felléphet. A fülledtebb időszakokban légszomjat, rosszullétet lehet tapasztalni, zivatarok idején romolhat az asztmások állapota. A következő napokban sem javul a helyzet. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)