Mikor veszélyes a rovarcsípés?

A tavaszi és nyári időszakban egyre több olyan ruhaneműt hordunk, amely nagyobb bőrfelületet hagy szabadon. Ilyenkor fokozottan ki vagyunk téve a különböző rovarok és bogarak csípéseinek is.

Kullancs

Mi a teendő, ha kullancsot találunk a bőrünkön? Részletek itt.

A tavaszi, nyári és kora őszi időszakban, ha természetjárással kapcsolatos programot szervezünk, érdemes ügyelni a kullancsveszélyre. Nemcsak a fákról, hanem bokrokról vagy a fűből is támadhatnak. Csípésük általában nem veszélyes, de egyes fertőzött példányok Lyme-kórt is terjeszthetnek. Gyakran a hónalj vagy a lágyék bőrébe fészkelik be magukat, csípésük pedig akár allergiát is okozhat. Kirándulás előtt használjunk kullancsriasztót, illetve amikor csak tehetjük, fedjük le a fejet, a karokat és a lábakat természetjáráskor. A kullancsok által terjesztett Lyme-kór 36 óra után kerül a véráramba, első tünete egy körkörös, vöröses bőrkiütés.

A darázscsípés nem csupán fájdalmas, de akár kifejezetten veszélyes is lehet
A darázscsípés nem csupán fájdalmas, de akár kifejezetten veszélyes is lehet

Fejtetű

Leggyakrabban a hajas fejbőrön, a nyaki, illetve a fül mögötti részen bújnak meg. A fejtetűt általában úgy lehet elkapni, hogy valakivel például közös sapkát vagy fésűt használunk. Viszketéssel jár, viszont ha vakarjuk, fertőzést okozhat. Súlyos esetekben a haj kihullását is okozhatják a fejtetvek. A fejtetveket, illetve a petéiket különböző samponokkal, krémekkel, hajszeszekkel lehet elpusztítani. A tetves emberek ruháit, ágyneműjét, törölközőit magas hőfokon, alaposan ki kell mosni.

Bolha

Ezek az apró vérszívók nemcsak az állatokat, hanem az embereket is megtámadhatják. Vannak, akik extrán érzékenyek a bolhacsípésre, ráadásul fontos tudni, hogy a csípéseket nem szabad vakarni, mert elfertőződhetnek. Fontos, hogy keressük meg a bolhák élőhelyét, amely általában a háziállatunk, és bolhátlanítsuk, valamint alaposan takarítsuk ki a lakást, a szőnyegeket, az állatokat pedig ne engedjük be az ágyunkba.

Méh, darázs

Magyarországon mintegy 3000 ember lehet allergiás a darázscsípésre. A témáról bővebben ide kattintva olvashat.

Bizonyos fajták belehalnak abba, ha megcsípnek valakit és elvesztik a fullánkjukat, de olyanok is vannak, amelyek többször is képesek csípésre. Különösen azokra veszélyesek, akik allergiásak az ilyenkor a szervezetbe kerülő anyagokra. Ha nincs szó ilyesmiről, egyszerűen csak húzzuk ki a fullánkot, jegeljük a csípést, esetleg vegyünk be valamilyen antihisztamint tartalmazó tablettát.

Forrás: webmd.com

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +29, +37 °C
Minimum: +16, +23 °C

Eleinte csökken a felhőzet, majd délután a napsütés mellett a képződő gomolyfelhőkből keleten, illetve a Dunántúlon néhol zápor, zivatar is előfordulhat. Erős, a Bakonyban viharos lesz az északnyugati szél, a legmagasabb hőmérséklet 29, 37 fok között alakul. Szombaton hidegfront hat a szervezetre, de még a hőség is nagy igénybevételt jelent. Görcsös és migrénes fejfájás is jelentkezhet, erősen ingadozhat a vérnyomás és rosszullét is felléphet. A szívbetegeket fokozott terhelés éri! Átmenetileg mérséklődnek a koncentrálási problémák. A kánikulával terhelt tájakon továbbra is fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye! A légszennyezettség közepes, csökken. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: