Migrén vagy koronavírus-fertőzés? Ez a különbség

Úgy érezzük, a koronavírus-járvány kezdete óta rosszabbodott a migrénünk, vagy egyszerűen csak nehezebben viseljük a fájdalommal teli időszakokat? Az orvosok szerint ez nem képzelődés, hanem valós jelenség, amelynek több oka is lehet.

A migrén rohamokban jelentkező heves, lüktető, visszatérő fejfájás, amely többnyire a fej egyik oldalát érinti. A hirtelen kezdődő fájdalmat látási, hallási vagy egyéb idegrendszeri tünetek előzik meg. A roham általában havonta egy-négy alkalommal jelentkezik, és fél-egy napig tart, de ez egyénenként változó lehet: van, akinél életében egyszer és van, akinél havonta többször is előfordul. Émelygés, hányinger, hányás kísérheti - írtuk korábbi cikkünkben a migrénről.

Szakemberek szerint egyre több és több ember panaszkodik arra, hogy a koronavírus-járvány berobbanása óta vagy fájdalmasabb a migrénje, vagy rosszabbul viseli a vele járó kínokat. Nem véletlenül. "Az a helyzet, amiben jelenleg vagyunk, triggerként működhet a migrénesek számára. Az aggódás fokozhatja a rohamok gyakoriságát, súlyosságát" - szögezte le Dr. Rachel Colman, a New York-i Mount Sinai kórház Icahn Orvostudományi Egyetemének munkatársa a cnn.com-nak nyilatkozva. Magyarázatát Dr. Merle Diamond, a chicagói Diamond Headache Clinic elnöke azzal egészítette ki: a migréneseknek érzékenyebb az idegrendszerük, így jobban megviselheti őket a home office miatti megváltozott napirend. Sőt, szerinte a mostani időszakra jellemző mozgáshiány, a feszültség okozta alváshiány és a nem megfelelő folyadékfogyasztás is trigger lehet.

Sokaknak súlyosbodott a migrénje a járvány kezdete óta.
Sokaknak súlyosbodott a migrénje a járvány kezdete óta. Fotó: Getty Images

Migrén vagy koronavírus-fertőzés?

Akik hosszú ideje küzdenek migrénnel, nem gondolnak arra, hogy fejfájásuk a koronavírus-fertőzés tünete is lehet. Az új páciensek azonban megrémülhetnek attól, hogy noha mind ez idáig nem volt jellemző rájuk ez a fajta tapasztalás, az utóbbi pár hónapban egyre másra fáj a fejük. Honnan tudhatjuk, hogy migrénről vagy COVID-19-ről van szó?

A fejfájásnak rengeteg fajtája van, a leggyakoribb a migrén, a tenziósfejfájás(fejfájás, amely nyomó, szorító jellegű fájdalmat okoz), vagy a cluster fejfájás (az egyik legkínzóbb fájdalom, meghatározott ritmusban jelentkezik). Bővebben itt olvashat a témáról.

"Koronavírus-fertőzés esetén a fejfájás erős, szorító, amelyet a köhögés és alázcsak súlyosbít. A migrén másképp jelentkezik: közepes vagy súlyos, lüktető fájdalommal, amelyet fény- és zajérzékenység, hányás kísérhet" - tisztázza a különbséget Dr. Diamond, aki hangsúlyozta: migrén esetén egyfajta "másnaposságról" is beszélhetünk: sok beteg fájdalmai 8-12-14 órán keresztül tartanak, de a kínok elmúlásával is éreznek úgynevezett kognitív ködösséget. Letargikusak, ingerlékenyek, még küzdhetnek enyhe hányingerrel, érzékenységgel.

COVID-19-fertőzöttek esetében egyébként a legkínzóbb fejfájás azoknál tapasztalható, akik nagyon betegek, mondja Dr. Colman. "Még túl korai lenne biztosra kijelenteni, de úgy tűnik, hogy a súlyos állapotban lévő fertőzötteknél, akiknek fokozottan károsodott a tüdejük, és intenzív osztályon ápolják őket, sokkal összetettebb neurológiai komplikációk lépnek fel" - így az orvos.

Hasznos tippek, amik segíthetnek

Akár súlyosbodtak a tüneteink, akár csak az utóbbi időben szenvedünk fejfájástól, érdemes felkeresni panaszainkkal egy szakembert, szól az orvosok javaslata. Ha a fertőzésveszély miatt nem akarjuk ezt személyesen megtenni, használjuk ki a telemedicina által nyújtott lehetőségeket. Dr. Colman szerint kiemelten fontos, hogy minél hamarabb megtaláljuk a probléma valódi gyökerét, így ugyanis még azelőtt segíteni lehet, hogy nagyon rosszra fordulnának a dolgok.

A mindennapok során pedig figyeljünk a következőkre - ezen tanácsok megfogadásával elkerülhetjük a fejfájást, vagy legalábbis csökkenthetjük a kínokat:

  • Igyunk sok folyadékot.
  • Rendszeres időközönként álljunk fel, nyújtóztassuk ki magunkat munka közben.
  • Meditáljunk, vagy végezzünk más relaxációs tevékenységet.
  • Ne hajtsuk túl magunkat.
  • Ne hagyjunk ki étkezéseket.
  • Mindennap szánjunk időt a kikapcsolódásra.

Már patkányokban is kimutatták a koronavírust - az nlc.hu cikkéből megtudhatja a részleteket.

)
Sebkezelési rutin (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23, +28 °C
Minimum: +9, +14 °C

Délelőtt a napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, csapadék azonban nem lesz. Délután folytatódik a változóan felhős idő, legfeljebb a Dunántúlon fordulhat elő egy-egy kisebb zápor. A szél napközben eros nyugati lesz. Hajnalban 9, 14 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 23, 28 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: