Miért pusztító az éjszakai munka?

A több műszakos munka, illetve az éjszakai munka kifejezetten ártalmas az egészségre, és rontja a közérzetet is. Több kutatás is igazolta, hogy a "fordított" életet nem jól tolerálja az emberi szervezet.

A Veronai Egyetem foglalkozásegészségi intézetének kutatásai szerint a következő negatív hatásokkal számolhat, aki éjszakai műszakban dolgozik:

- Zavarok a cirkadián ritmusban, amelyek a pszicho-fiziológiai funkciókat érintik elsősorban: különösen az alvás/ébrenlét ciklus borul fel.

- Befolyás a munkateljesítményre és a hatékonyságra; a nagyobb feszítettség miatt megnő a hibázás és a balesetek kockázata.

éjszakai műszak
Éjszakai műszakban. Rosszul viseli az emberi szervezet, hogy felborítják a természetes ritmusát

- Megnehezül a társas kapcsolatok fenntartása a családban és társadalmi szinten is, ami további feszültségek forrása.

- Romlik az egészség, ami alvási zavarokban, torzuló étkezési szokásokban jelenik meg elsősorban. Hosszú távon emésztőrendszeri betegségek (főleg colitis, gyomorfekély), neuro-pszichikai problémák (krónikus fáradtság, szorongás, depresszió) és esetenként szív- és érrendszeri megbetegedések is (magas vérnyomás, ischaemiás szívproblémák) kialakulhatnak.

Az éjszakai munka jobban károsítja a nők egészségét a női hormonális ciklusok és reproduktív funkciók, valamint az extrafáradtság miatt, amely a családi szerepekből ered. A veronai kutatók szerint minden ötödik éjszakai műszakot vállaló embernek nagyon rövid idő múltán fel kell adnia az állását, mert az őket érő hatásokhoz nem képesek alkalmazkodni, habár az ebből származó zavarok eltérő mértékkel, sebességgel és intenzitással jelennek meg. A stressz az életkor, a személyiségjegyek, az élettani jellemzők és a munkakörülmények, a műszakbeosztás és a szociális körülmények (például a gyermekek száma, az ingázás stb.) függvényében változik, de mindenképpen erőteljes.

Sokan úgy gondolják, hogy 8-tól 4-ig vagy 9-től 5-ig dolgozni nagyon megterhelő. Mielőtt elmerülnénk az önsajnálatban, gondoljuk meg, mi van azokkal, akik váltott műszakokban dolgoznak, és sokszor vannak szolgálatban olyankor, amikor pihenünk vagy alszunk. Márpedig komoly hatással van az egészségre, ha nem nappal dolgozunk. Részletek!

- Ha valaki egész éjjel fénycsöves megvilágításban dolgozik, és a műszak közepén komoly étkezést tart, akkor mindenképpen egészségkárosító tevékenységet végez, ami összefügg a magasabbtesttömegindexkialakulásával is. Nagyobb kockázatot viselnek a magas triglicerid és LDL-szint kialakulásra is, ami növeli a szívbetegségek esélyét.

- Az állandó éjszakásokat kevés napfény éri, emiatt pedig alacsony lehet a D-vitaminszintjük, ami statisztikusan növeli a mortalitást.

Forrás: UHN

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +29, +37 °C
Minimum: +16, +23 °C

Eleinte csökken a felhőzet, majd délután a napsütés mellett a képződő gomolyfelhőkből keleten, illetve a Dunántúlon néhol zápor, zivatar is előfordulhat. Erős, a Bakonyban viharos lesz az északnyugati szél, a legmagasabb hőmérséklet 29, 37 fok között alakul. Szombaton hidegfront hat a szervezetre, de még a hőség is nagy igénybevételt jelent. Görcsös és migrénes fejfájás is jelentkezhet, erősen ingadozhat a vérnyomás és rosszullét is felléphet. A szívbetegeket fokozott terhelés éri! Átmenetileg mérséklődnek a koncentrálási problémák. A kánikulával terhelt tájakon továbbra is fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye! A légszennyezettség közepes, csökken. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: