Mi történik, ha belénk csap a villám?

Két embert is villámcsapás ért néhány napja egy fővárosi strandon, egyiküket a helyszínen újra is kellett éleszteni. Az esettel kapcsolatban annak jártunk utána, pontosan mi is történik a testünkben egy villámcsapás során.

"Borzalmas volt, azt hittük, meghaltak" - nyilatkozta a Blikknek egy nő, aki a helyszínen nézte végig, amint vasárnap délután villámcsapás éri a csepeli strandot. A villám először egy fába, majd a medencébe csapott. A medencéből ekkora már szerencsésen kimenekültek az emberek, ám az ominózus fa alatt ketten is álltak: egy középkorú férfi és egy fiatal fiú. A szemtanúk szerint a villámcsapás hatására mindketten azonnal összecsuklottak.

A lapnak nyilatkozott Győrfi Pál is, az Országos Mentőszolgálat szóvivője, aki elmondta, hogy három mentőegység, köztük a gyermek rohamkocsi is kiérkezett a helyszínre, ahol azonnal ellátták a 15 éves fiút és a 45 év körüli férfit. Mint mondta, a fiút újra is kellett éleszteni, ami a strand ügyeletes mentőtisztjének köszönhetően gyorsan sikerült, így már stabil, javuló állapotban szállították kórházba. A férfinak átmeneti eszméletvesztése volt, és helyszíni ellátás után őt is kórházba vitték.

Mi történik, ha belénk csap a villám?
Mi történik, ha belénk csap a villám? Fotó: iStock

A legtöbben túlélik

Évente egyébként mintegy négyezer villámcsapás okozta halálesetet dokumentálnak világszerte - bár a valós szám ennél lényegesen magasabb lehet. És bár a villámcsapást elszenvedett emberek nagy többsége, adatok szerint nagyjából 90 százaléka túléli a traumát, mindannyian elszenvednek valamilyen átmeneti vagy maradandó károsodást.

A villám egy nagy energiájú, természetes légköri elektromos kisülés, melynek áramerőssége általában 20-30 ezer amper között mozog, de kivételes esetekben meghaladhatja a 300 ezer ampert is. Viszonyításképp: egy 60 wattos villanykörte 0,26 ampert vesz fel a villamos hálózatból, tehát egy villámlás energiájából 115 000 villanykörtét lehetne működtetni.

Mi történik, ha belénk csap a villám?

Akik éltek már át villámcsapást, általában arról számoltak be, hogy, a villám becsapódása előtt közvetlenül sercegő hangot hallottak, bőrükön felállt a szőr, és sokan erős ózonszagot is éreztek. Az, hogy kit pontosan hol, milyen testrészen éri a villámcsapás, teljesen változó, ám jellemzően a kiálló területek a veszélyeztetettebbek. A villámcsapás ezredmásodpercek alatt végigfut a testfelületen, szerencsésebb esetben csak megtépi a ruházatot, némi égési sebet vagy felületes sérülést hagy maga után, esetleg még azt sem.

A legtöbbször azonban a villámcsapás súlyos, életveszélyes állapotot okoz. Fontos tudni, hogy villámcsapás nem csak közvetlenül érheti az embert. Olyan is előfordulhat, hogy a villám nem bennünket ér, csak a közelünkben csap le, ám a földben szétterjedő feszültség áramütést okoz. Közvetlen villámcsapás esetén gyakoriak az égési sérülések, illetve a hangrobbanás következtében kialakuló járulékos károsodások.

De további következmény lehet még az azonnali eszméletvesztés , leállhat a keringés, életveszélyes szívritmuszavarok léphetnek fel, illetve légzésmegállás is bekövetkezhet a légzőizmok bénulása miatt. Az egyéb sérülések minden esetben attól függnek, hogy a villám a testen hogyan halad át, milyen szerveket érint. A legjellemzőbb azonban nem a szervi érintettség, hanem a súlyos izomsérülés és sejtszétesés, ami magas káliumszintet, a későbbiekben pedig veseelégtelenséget eredményez. Amennyiben azonban a keringés a villámcsapás következtében azonnal leáll és nem érkezik rövid időn belül segítség, az érintett valószínűleg az életét veszti.

Mit tehetünk, hogy elkerüljük a villámcsapást?

Vihar idején semmiképpen ne tartózkodjunk nyílt vízben, vagy nyílt terepen. Ha mégis sík terepen lennénk, akkor feküdjünk le a talajra - ezzel elkerülve, hogy mi legyünk az a "kiálló tárgy", amibe a villám majd belecsap. Fontos tudni, hogy fa alá beállni sem éppen biztonságos, mivel a villámok gyakran csapnak fákba, az áram pedig könnyen átvezetődhet az emberre. A legjobb amit tehetünk, hogy behúzódunk egy fedett helyiségbe.

Forrás: businessinsider.com

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Utca emberét kérdeztük, tudja-e mi az anafilaxiás sokk

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +26 °C
Minimum: +12 °C

A fátyol- és gomolyfelhők mellett általában sok napsütés várható, azonban északon és az ország keleti felén erőteljesebb lesz a gomolyfelhő-képződés, arrafelé előfordulhatnak - néhol több hullámban is - záporok, zivatarok, sőt keleten egy-egy heves zivatar is kialakulhat. Délutántól dél, délnyugat felől elkezd megnövekedni a fátyolfelhőzet. Többnyire gyenge vagy mérsékelt marad a légmozgás, zivatarok környezetében viszont viharos lökések is lehetnek. A csúcshőmérséklet 21 és 29 fok között változik, a felhősebb északkeleti tájakon marad hűvösebb az idő. Késő estére 14 és 21 fok közé hűl le a levegő. Lesz némi változékonyság a nap folyamán, de fronthatást nem okoz.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra