Mérgező fémek

Minden napunk szinte minden órájában találkozhatunk fémekkel, fémből készült tárgyakkal. Sajnos, kevesen tudják milyen súlyos betegségeket okozhatnak. Nézzen csak körül a lakásában és készítse el mérgezési térképét!

Veszélyes lázmérők

A higany széles körben használt fém az egészségügyben. Hőmérők (ezeket ma már lecserélhetjük alkoholos vagy digitális lázmérőre), amalgámtömések, hashajtók, fertőtlenítők készülnek belőle, de az elektromos berendezések kapcsolóiban, reléiben is nagyobb mennyiségben fordulhat elő. Számos tengeri élőlény jelentős mennyiségű higanyt halmoz fel szervezetében. Az ólomhoz hasonlóan a tápcsatorna, a légutak és a bőr lehet a méregkapu. A higanymérgezés felismerése nehéz, pedig már kis mennyiségben is idegrendszeri károsodást okoz. Az eleinte jelentkező fémes szájíz, bélpanaszok, véres hányás és széklet, a későbbiekben akár halált is okozhat.

Ne nyúlj az ólomkatonához!

Az ólom a gépjármű akkumulátorok és bizonyos elemek mellett a hagyományos monitorokban, valamint számtalan festékben színezőanyagként fordul elő. További veszélyforrást jelent a konzervdobozokból kioldódó, illetve a gépkocsik kipufogógázaiból kikerülő, majd termesztett növényekre lerakódó nehézfém. Ez már kis mennyiségben is okozhat mérgezési tüneteket. Az ólom és vegyületei a tápcsatorna mellett a légutakon és a bőrön át is felszívódhatnak. Kis mennyiségben súlyos idegméreg, hátráltatja a gyermekek szellemi fejlődését, károsítja a vesét és az ivarszerveket, valamint a keringési rendszert. Az ólommérgezés kezdeti tünetei közé sorolható a fog- és hajhullás, a fogíny kékes elszíneződése. Amellett, hogy az akkumulátorokat, elemeket, monitorokat veszélyes hulladékként kezeljük fontos figyelnünk a lakásunk falszínét-, sőt a használati tárgyak színét adó festékek ólomtartalmára!

Egy csészényi nehézfém

A félvezetőként, infravörös érzékelőként és ellenállásként használt kadmium a cigaretta füstjében, sőt a kávéban is megtalálható, valamint jelentős mértékben halmozódhat fel házi állatok májában és veséjében, illetve a higanyhoz hasonlóan a tengeri élőlényekben. A kadmium mérgezés tünetei sokfélék lehetnek: fáradékonyság, ingerlékenység, szomjúság, légszomj, gyomor- és bélpanaszok, hosszabb távon károsítja a vesét és a csontokat, továbbá daganatkeltő hatással bír.

Csillogó méreg

A gépjárművek felnijét, lökhárítóját díszítő króm sem veszélytelen. Elsősorban belélegezve kerül a szervezetbe, ahol a máj- és vesekárosodás mellett légúti betegségeket, hörghurutot, asztmát, bizonyos esetekben tüdődaganatot okozhat. Nem árt tudnunk, hogy az elektromos berendezések korrózió elleni védelméhez is krómvegyületeket használnak.

Ami kimaradt

Számtalan egyéb fém okozhat súlyos mérgezéseket, daganatok kifejlődését, szélsőséges esetben halált. A teljesség igénye nélkül megemlíthető a számítógép monitorokban használt bárium, amely gyomor- és bélpanaszokat okoz, nehézlégzést és izomgyengeséget. Tüdőbetegséget és több daganat kialakulását segítheti elő a számítógépek alaplapjához és csatlakozóihoz használt berillium , amelynek különösen a pora veszélyes. Végezetül említsük meg a festékanyagként használt nikkelt.

Mit tehetünk?

Az egészségkárosító fémek kimutatására több módszer lehetséges. A vérvizsgálat kiválóan alkalmas a friss mérgezések kimutatására, de bizonyos - rövid felezési idejű - fémek, pl. higany régebbi mérgezési nem vizsgálhatók. Egyes fémek, adott esetekben kimutathatók a hajból és a vizeletből. Gyakran alkalmazott kimutatási vizsgálatok a provokációs tesztek, amelyek során méregtelenítő szereket adnak a betegnek, és a vizeletében vizsgálják a kiürített mennyiséget, majd referenciaértékhez hasonlítják azt. Hazánkban a szervezet nehézfém-terhelésének vizsgálata sajnos még nem tartozik a rutineljárások közé.

A fémmérgezések ellen a legjobb védekezés természetesen a megelőzés: a régi tárgyakat ellenőrizzük vagy ellenőriztessük, és ha kétségeink vannak a biztonságosságukkal kapcsolatban, cseréljük le ezeket. Az amalgámtöméseket is cseréltessük ki, ha pedig szívesen fogyasztunk halételeket, akkor tájékozódjunk, hogy mely halfajtákat érdemes kerülni.

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23 °C
Minimum: +13 °C

Erősen gomolyfelhős időre számíthatunk több-kevesebb napsütéssel. Több helyen, nagyobb számban a délutáni, esti órákban várható zápor, zivatar, amelyet helyenként felhőszakadás is kísérhet. Szélerősödés csak zivatarok környezetében lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 20 és 27 fok között alakul, délkeleten kissé melegebb is lehet. Késő este 15 és 20 fok közötti értékeket mérhetünk. Ismét frontmentes idő várható, a meleg és fülledt idő azonban megterhelő lehet.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra