+13° - +26°
Nincs front

Mégsem olyan káros a mobiltelefon

A Murciai Egyetem munkatársai szájnyálkahártyából vett minták alapján vonták le következtetésüket, miszerint a mobil eszközök keltette rádióhullámok nem károsítják a genetikai állományt.

A szájnyálkahártya hámsejtjei igen közel vannak a mobiltelefonok keltette mikrohullámok forrásához, emiatt ezen régió alkalmasnak tűnik, hogy detektálni lehessen a mobilozás okozta DNS-károsodást, a sejtekre gyakorolt toxikus hatást, illetve az ébredő sejtosztódási választ. A mobiltelefonálás a mikrohullámú technológiára épül, az alkalmazott hullámhossz 300 és 2100 MHz közötti.
A nemzetközi ajánlások számos óvintézkedést írnak elő a nem-ionizáló sugárzások esetén, melyet számos országban elfogadnak. Az alacsony energiájú, magas frekvenciájú sugárzás azonban kétségtelenül befolyásolja az élő sejtek működését, ennek ellenére idáig nem sikerült egyértelműen bizonyítani, vagy elutasítani a kapcsolatot mobilhasználat, illetve a fejfájás, agytumorok, hallási rendellenességek, és a nyálmirigyek megváltozott működése között.

A Gertner Intézet (Izrael) munkatársainak 2008-as vizsgálata szerint a túlzott mobilozás növeli a fültőmirigy rosszindulatú daganatainak kialakulási kockázatát. Az Oral Surgery, Oral Medicine, Oral Pathology, Oral Radiology oldalain napvilágot látott tanulmány ugyanakkor bizonyítja, hogy az intenzív mobilhasználat növeli a fültőmirigy nyáltermelését, és térfogatát. Folyamatban vannak törvényszéki döntést igénylő esetek is, például az olasz Legfelsőbb Bíróság kimondta, hogy ok-okozati kapcsolat van a mobilozás és az agydaganatok kialakulás között - az ítélet egy konkrét eset alapján született, ahol egy beteg a füléhez közeli daganatát az elektromágneses sugárzásnak tulajdonította.Ugyanakkor spanyol kutatók igyekeznek cáfolni az ilyen irányú feltételezéseiket. Vizsgálatukba 50 egészséges, európai származású, 20 és 40 éves kor közötti egyént vontak be (16 férfit, 34 nőt). Minden alanytól mintát vettek a szájüreget bélelő nyálkahártyából, mindkét oldalról. A kétoldali mintákat összevetették a mobiltelefonálás során preferált oldallal is. Emellett az elemzésbe bevontak egyéb tényezőket is (életkor, nem, testmagasság, testtömeg, daganatos megbetegedések, dohányzási és alkoholfogyasztási szokások, kémiai karcinogéneknek és fizikai besugárzásnak való kitettség, étkezési szokások). A mobilozási gyakorlatnál az oldal mellett figyelembe vették az időtartamot, illetve a headset használatát is. A vizsgálatban több gyártó készüléke is szerepelt

Az Oral Diseases novemberi számában bemutatott szövettani és genetikai elemzés szerint a preferált oldalon nem volt nagyobb a sejtkárosodás, vagy a genetikai károsodás mértéke, és azt semmilyen módon nem befolyásolta a mobilozás mértéke sem. Mindazonáltal a témát övező ellentmondások feloldása újabb vizsgálatokat tesz szükségessé.

Értékelje a cikket!

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+21, +26 °C
Minimum:
+13, +18 °C

Hazánkban kedden délelőtt nyugat felől egyre többfelé megszűnik a csapadék és fokozatosan a felhőzet is felszakadozik.

Egészséget befolyásoló hatások:
erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag