Megjósolták a jövőt a kutatók

Nagyon pontosnak bizonyultak a korábbi számítógépes klímaszimulációk előrejelzései - közölték a Kaliforniai Egyetem kutatói.

A Zeke Hausfather vezette kutatócsoport 17 - 1970 és 2007 között készült - számítógépes modellt vett górcső alá, amelyek egyebek között azt vizsgálták, hogy miként hatnak az üvegházhatású gázok a globális hőmérsékletekre. A szakemberek azt látták, hogy a modellek jól jelezték előre a változásokat. "Mindent összevéve a modelljeink jók voltak, kicsiny eltéréssel. A kissé pontatlannak bizonyult előrejelzés a meleg oldalon volt" - magyarázta a kutatás vezetője. A 17-ből 10 számítógépes szimuláció eredménye nagyon közel volt azokhoz a hőmérsékletekhez, amelyek aztán bekövetkeztek.

globális felmelegedés, klímaváltozás, klímakutatók, előrejelzések, károsanyag-kibocsátás,
globális felmelegedés, klímaváltozás, klímakutatók, előrejelzések, károsanyag-kibocsátás,

Volt, amit túlbecsültek

Rekordmagas a szén-dioxid-koncentráció - részletek itt!

A tudósok azonban néhányszor rosszul jelezték előre a szénszennyezés növekedést. Több üvegházhatású gáz légkörbe kerülését vetítették előre, mint amennyi bekövetkezett. És ha rosszul ítélték meg az üvegházhatású gázok mennyiségét, akkor a hőmérsékleti előrejelzéseik is rosszak voltak - magyarázta Hausfather. Ám ha eltekintettek az emissziótól, akkor a 17 számítógépes modellből 14 pontosan vetítette előre a jövőbeni hőmérsékletek alakulását.

Az egyik legkorábbi - 1970-ben készült - számítógépes modell például 91 százalékos pontosságú volt. Ez azért is érdekes eredmény, mert abban az időben a klímaváltozás még nem volt érezhető az éves hőmérsékleti feljegyzésekben oly módon, ahogyan manapság. Ez alapján azonban még nagyobb aggodalomra adnak okot a közelmúltban kiadott előrejelzések: ha ezek is teljesülnek, annak nagyon súlyos és beláthatatlan következményei lehetnek.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +10, +15 °C

Délelőtt a napsütés mellett változóan felhős lesz az ég, csapadék nem valószínű. Délután a napos időszakokat időnként gomolyfelhők zavarják, de ezekből csapadék nem alakul ki. A szél napközben eros északnyugati lesz. Hajnalban 10, 15 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Viharos idő