Még szélsőségesebb lesz az időjárás

Túl keveset tesznek a világ legfejlettebb országait összefogó G20-csoport tagjai ahhoz, hogy 1,5 Celsius-fokban korlátozzák a Föld felmelegedését - állapította meg egy nemzetközi kutatás.

Az üvegházhatású gázok kibocsátása továbbra is emelkedik, az elmúlt évben a kibocsátás mértéke 1,8 százalékkal nőtt. Az üvegházhatású gázok kibocsátásának 80 százalékáért a G20-csoport vezető és gyorsan fejlődő országai felelősek. A friss jelentés szerint azonban még a csoport egyetlen országa sem indult el a 1,5 Celsius-fokos cél eléréséhez vezető úton.

klímaváltozás, klímaválság, klímavészhelyzet, globális felmelegedés
Fotó: iStock

Mi lesz a párizsi egyezménnyel?

Az egyezményben a világ szinte minden országa vállalta, hogy a Föld felmelegedésének mértékét jóval két Celsius-fok alatt tartja az iparosodás előtti időkhöz képest. Sok állam és szakértő az 1,5 Celsius-fokos határt tartja szükségesnek. A Föld hőmérséklete már így is egy Celsius-fokkal emelkedett az iparosodás előtti időkhöz képest. Ha az államok csak az aktuális ígéreteiket teljesítik, a klímakutatók szerint az évszázad végére már 3 Celsius-fokos is lehet a melegedés, ami katasztrofális következményekkel jár a gleccserekre, a sarki jégre, a korallzátonyokra, az élővilág sokszínűségére és az emberiségre nézve is.

A kormányok nem tesznek eleget a klímaválság kezelése érdekében. Mélyreható és hosszú távú változások nélkül pedig kimondhatatlan emberi szenvedésekkel néz szembe a világ. Részletek itt!

A klímaváltozás miatt már most is megemelkedett a szélsőséges hő- és fagyhullámok, a szárazság, a súlyos viharok, valamint a heves esőzések kockázata. A szélsőséges időjárási jelenségek a G20-országokban évente 16 ezer emberéletet követelnek és 129 milliárd eurónyi kárt okoznak.

A 1,5 Celsius-fokos cél eléréséhez a G20-országoknak üvegházhatásúgáz-kibocsátásuk mértékét a 2010-es értékekhez képest legalább 45 százalékkal kell csökkenteniük 2030-ig, 2070-ig aztán elméletileg összességében nem bocsáthatnának ki több üvegházhatású gázt. Ez azt jelenti, hogy ki kell egyensúlyozni a továbbiakban az emisszió mértékét, ehhez pedig a kőolaj, a földgáz és a szén használatát drámai módon csökkenteni kell. Jelenleg a G20 országai energiájuk 82 százalékát ilyen fosszilis forrásokból biztosítják.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +33, +38 °C
Minimum: +15, +23 °C

Alig lesz felhő az égen, strandidőre készülhetünk. Csapadék nem lesz. A Dunántúlon élénk lökések kísérik a délies szelet, a legmelegebb órákban 33, 38 fokot mérhetünk. Csütörtökön még frontmentes marad az idő, de fokozódik a hőség, ami extrém terhelést ró még az egészségesekre is. Gyakoriak az alvászavarok, napközben pedig kábaság, tompaság léphet fel. Gyakori a migrén, az arra hajlamosak keringési problémákat és emésztési panaszokat is tapasztalhatnak. A déli órákat ajánlott árnyékos, hűvös helyen tölteni. A légszennyezettség magas, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)