Másfél millióan váltak hajléktalanná a földrengés után

Az egy hónapja Törökország és Szíria területén pusztító földrengés után vannak, akik sátrakban, mások középületekben húzzák meg magukat. Egyelőre azonban kérdés, hogyan rendezik majd a helyzetüket.

Egy hónapja erős földrengések pusztítottak Törökországban és Szíriában – a tisztviselők csak Törökországban 45 900-ra teszik a halálos áldozatok számát. Szíriában több mint hatezren vesztették életüket. Azok, akik mindezt túlélték, bizonytalan jövő elé néznek. Az egyik legsúlyosabb problémájuk, hogy biztonságos lakóhelyet találjanak. Jelenleg legalább másfél millió ember hajléktalan, és nem világos, mennyi ideig tart megfelelő menedéket találni nekik –  írja a BBC.

Földrengés, Törökország, Szíria, hajléktalan, menekült, túlélő
A túlélőknek nincs hol lakniuk. Fotó: Getty Images

A törökországi földrengésnek a világ számos pontján érezhető a hatása. Romániában például az omlásveszélyes épületek földrengésbiztossá tételének felgyorsítását célzó tervezetet fogadott el a kormány. Egy társasház esetében elegendő lesz a tulajdonosok többségének beleegyezése a földrengésbiztonsági munkálatok kérvényezéséhez, a felújításhoz pedig már nem lesz szükség önrészre.

Az Afad török katasztrófavédelmi ügynökség azt közölte, hogy mára csaknem kétmillió ember hagyta el a földrengés sújtotta övezetet. Vannak, akik barátokkal vagy szeretteikkel élnek az országban máshol. A régióból kifelé induló járatok ingyenesek azok számára, akik el akarják hagyni az érintett területeket. A földrengés okozta hajléktalansági válság a biztonságos helyek hiánya miatt nagyon sürgető probléma. Az ATV tájékoztatása szerint több mint 160 ezer épület dőlt össze vagy rongálódott meg súlyosan. 

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google HírekbenFacebookonInstagramonViberen vagy YouTube-on!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +23 °C
Minimum: +15 °C

Az erőteljes gomolyfelhő-képződés mellett általában több-kevesebb napsütésre számíthatunk. Több helyen várható zápor, zivatar, amelyet helyenként felhőszakadás is kísérhet. Szélerősödés csak zivatar körül lehet. Késő estére 15 és 20 fok közé hűl le a levegő. Kettős fronthatás nehezítheti meg a frontérzékenyek napját.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra