Magyarok ezrei vannak hatósági karanténban

Jelenleg már 10660-an vannak hatósági házi karantén Magyarországon - közölte az operatív törzs csütörtöki sajtótájékoztatóján Lakatos Tibor, az ügyeleti központ vezetője.

A koronavírus elleni védekezés jegyében elrendelt hatósági karantén betartását folyamatosan ellenőrzi a rendőrség, 341 esetben már feljelentést is tettek szabálysértés miatt - mondta a rendőr ezredes. Emellett arról is tájékoztatott, hogy a koronavírus elleni védekezés jegyében bevezetett kijárási korlátozás megszegése miatt már 76 esetben szabtak ki bírságot, és 162 személy ellen tettek feljelentést az elmúlt időszakban. Rémhírterjesztés miatt 32, csalással összefüggésben pedig 29 eljárást indítottak eddig.

koronavírus, koronavírus Magyarország, koronavírus hírek, koronavírus operatív törzs, koronavírus hatósági házi karantén, koronavírus maszk, koronavírus tanácsok
koronavírus, koronavírus Magyarország, koronavírus hírek, koronavírus operatív törzs, koronavírus hatósági házi karantén, koronavírus maszk, koronavírus tanácsok

Folyamatosan gyártják a maszkokat

Koronavírus: 12 millió maszk érkezett Kínából - kattintson a részletekért!

Bővítették Magyarországon a szájmaszkok gyártásának kapacitását is. A büntetés-végrehajtás jelenleg az eddigi napi példányszám többszörösét gyártja az egyszer használatos maszkokból. A tervek szerint azonban mosható, többször használható maszkokat is készítenek majd a koronavírus elleni védekezés érdekében - mondta el kérdésre válaszolva Lakatos Tibor. A készleteket az egészségügyi intézmények igényeihez mérten osztják szét - tette hozzá.

Körültekintő munkavégzés

A koronavírus-járvány miatt egyre többen dolgoznak otthonról, azonban ezt nem mindenki teheti meg. Akik a veszélyhelyzet alatt is napi szinten bejárnak a munkahelyükre, azoknak dr. Müller Cecília országos tisztifőorvos azt javasolja, lehetőség szerint saját autóval közlekedjenek, és csak egészségesen menjenek dolgozni. Érdemes továbbá rendszeresen áttörölni fertőtlenítő kendővel azokat a felületeket, amelyeket gyakran megfog a vezető - például a kormánykereket, a kilincseket és a műszerfalat.

Aki a koronavírus-járvány idején is kénytelen tömegközlekedési eszközöket használni, az ne várakozzon sokáig a megállókban, illetve tartson 1,5 méteres távolságot a többi embertől. A járművek kapaszkodóit érdemes papírzsebkendővel megfogni, leszállás után pedig azonnal ki kell dobni a használt kendőt. Fontos továbbá, hogy a munkahelyre beérve mindenki mielőbb mosson kezet, a munkaeszközöket és a közösen használt dolgokat - például a kapcsolókat, kilincseket és a lift gombjait - pedig rendszeresen le kell fertőtleníteni - figyelmeztetett Müller Cecília. Mint mondta, sok munkahelyen már érintés nélkül agadolható kézfertőtlenítő is elérhető.

A tisztifőorvos azt is kiemelte, hogy egyelőre nem tervezik a koronavírus elleni védekezés miatt bevezetett korlátozások enyhítését, ezekre az intézkedésekre ugyanis a csoportos megbetegedések szakaszában is különösen nagy szükség van.

A kijárási korlátozással kapcsolatos idősávokat és az egymás közötti távolságtartást is komolyan kell venni - olvassa el társportálunk, az nlc.hu cikkét!

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +20, +26 °C
Minimum: +0, +7 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt szinte felhő sem lesz az égen, csapadékra nem kell készülni. Délután a napsütés mellett csak kevés gomolyfelhő jelenik meg, de ezekből csapadék nem lesz. A szél napközben élénk déli lesz. Hajnalban 0, 7 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 20, 26 fok között alakul. Késő este 12, 17 fok lesz. Csütörtökön nem érketik front. Hideg lesz a reggel, fennáll a megfázás veszélye, és a kopásos eredetű ízületi bántalmak is felerősödhetnek. A délelőtti gyors melegedés alatt vérnyomás-ingadozás jelentkezhet. A napsütés javítja a hangulatot és a közérzetet. A délutáni hőérzet a kellemes tartományban alakul. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció