Ma kérhetünk utoljára egy fontos oltást

Már csak a mai napon kérhetik a szülők a HPV (humán papillomavírus) elleni, ingyenes védőoltást a gyermekeiknek, a jelentkezési határidő ugyanis szeptember 12-e.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) kezeli a nemzeti immunizációs programot, amelynek 2014 óta része a HPV elleni védőoltás. 2018-tól alkalmazzák a kilenc komponensű, nagy védettséget jelentő vakcinát, 2020 óta pedig a fiúk számára is elérhetővé tették a védőoltást – ismertette Surján Orsolya helyettes országos tisztifőorvos.

HPV, HPV elleni védőoltás
Már csak a mai napon kérhetik a szülők a HPV elleni, INGYENES védőoltást a gyermekeiknek

Mit kell tudni a HPV elleni oltásról?

A HPV elleni vakcinát a fiataloknak a szexuális élet megkezdése előtt érdemes beadni, ezért az általános iskola hetedik osztályos, 12. életévüket betöltött gyerekeknek kérhetik a szüleik az ingyenes védőoltást. Surján Orsolya azt kérte a szülőktől, hogy minél többen igényeljék a vakcinát, a gyerekeik védelmében.

A nők esetében a méhnyakrák a leggyakoribb, HPV-fertőzés által okozott betegség, de a vírus más problémákért is felelős lehet. A férfiak esetében például nemi szervi vagy szájüregi daganatokat is okozhat. A védőoltással azonban ezek több mint 90 százaléka megelőzhető.

A humán papillomavírus (HPV) a világon a leggyakoribbnak számító szexuális úton terjedő fertőzés, ami azonban nem kizárólag nemi úton terjed. A vírusfertőzés – amely tartós fennállása esetén, évek alatt akár méhnyakrákot is okozhat – gyakran tünetmentes, ezért észrevétlenül is továbbadható.

Októberben kapják az első oltást

Akik jelentkeznek a védőoltásra, az első vakcinát októberben, a másodikat jövő év tavaszán kapják meg. Fontos kiemelni továbbá, hogy a világon már több 100 millió védőoltást adtak be, és komolyabb mellékhatást senkinél sem tapasztaltak, csupán néhány esetben fordult elő enyhe helyi reakció, például bőrpír és duzzanat az oltás helyén.

Surján Orsolya elmondása szerint egyébként egyre több 18 éves fiatal – akinek a szülei korábban nem kérték a védőoltást – szeretné beadatni magának a vakcinát. Ezért számukra is szeretnének majd olyan programot indítani, amelynek keretében ingyenesen ők is hozzájuthatnának a HPV elleni védőoltáshoz.

A legfrissebb tartalmainkért kövessen minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: -1, +6 °C
Minimum: -3, +4 °C

Kezdetben sok lesz a felhő, majd felhőátvonulások lesznek helyenként záporral, hózáporral, futó havas esővel. Erős, viharos északnyugati szélben -1, 6 fokos délutáni hőmérsékletet mérhetünk. Szombaton hidegfront hat a szervezetre. Erős görcsös fejfájás és más görcsös panaszok jelentkezhetnek, romolhat a szívbetegek állapota. Gyakoriak lehetnek a keringési és vérnyomáspanaszok, sokan tapasztalhatnak szédülést, rosszullétet. Jelentősen csökken a hő- és komfortérzet. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás erősen emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: