Lóféregtelenítőt szedtek, életveszélyes állapotban vannak

Ősszel rengeteg olyan esetről lehetett hallani, hogy amerikaiak egy állatgyógyászati szer használata miatt kerültek kórházba, a féregtelenítőtől ugyanis azt várták, hogy majd megvédi őket a koronavírus-fertőzéstől. Úgy tűnik, a téves információ nem állt meg az Egyesült Államok határainál: most már Szlovákiában is tudnak súlyos mérgezéses állapotban lévő páciensekről.

"Ez a szer veszélyes lehet, ezért csak jól megalapozott indokkal írhatják fel valakinek."

Már augusztusban veszélyes trendre hívta fel a figyelmet az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal. Ahogy mi is megírtuk, a problémát az jelentette, hogy sokan tévesen azt hitték, egy állatgyógyászati készítménnyel megelőzhetik vagy otthon kikezelhetik a koronavírus-fertőzést. A napokban pedig arról számolt be az Új Szó, hogy a lovaknál és marháknál használt parazitaölő Szlovákiában is felkapott lett. A kassai Louis Pasteur Kórházban például jelenleg két olyan beteget is ápolnak, akik súlyos ivermectinmérgezést kaptak.

ivermectin, túladagolás, mérgezés, ivermectin-túladagolás, ivermectinmérgezés
Az állatgyógyászati szertől azt várták, hogy majd megvédi őket a koronavírus-fertőzéstől.A kép illusztráció, forrása: Getty Images

Ezerszeres túladagolásuk van

A kassai kórház tájékoztatása szerint a két páciensnél ezerszeres túladagolást állapítottak meg, egyikük pedig életveszélyes állapotban van, súlyos idegrendszeri károsodásokat szenvedett. Martin Novotný infektológus főorvos azt is elmondta, hogy az állatoknak, különösen a lovaknak kifejlesztett szerekkel nagyon gyorsan túladagolhatja magát egy ember. "Már találkoztunk azzal is, hogy a beteg szájon át szedte a szárnyasoknak való külső csepegtető oldatot" - közölte.

Komoly károsodásokat okoz a szer

Az ivermectin az embereknél májkárosodást, idegrendszeri problémákat, tudatzavart és agresszivitást is okozhat. "Ez nem COVID-19 elleni gyógyszer és nem is lesz az soha. Semmilyen tudományos kutatás nem tudta ezt alátámasztani" - szögezték le a szakértők.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +33 °C
Minimum: +12, +20 °C

Többször megnövekszik a felhőzet, szórványosan fordul elő zápor, zivatar. Sokfelé megélénkül az északkeleti szél, a maximumhőmérséklet 25, 33 fok között szóródik. Hétfőn nem érkezik front. A fülledtség idején nehézlégzés, rosszullét jelentkezhet, többen fejfájást tapasztalhatnak. Gyakoriak lehetnek a keringési panaszok, az arra hajlamosaknál vérnyomás-ingadozás léphet fel. Az érzett hőmérséklet is ingadozik. A légszennyezettség közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: