Lóféregtelenítőt szedtek, életveszélyes állapotban vannak

Ősszel rengeteg olyan esetről lehetett hallani, hogy amerikaiak egy állatgyógyászati szer használata miatt kerültek kórházba, a féregtelenítőtől ugyanis azt várták, hogy majd megvédi őket a koronavírus-fertőzéstől. Úgy tűnik, a téves információ nem állt meg az Egyesült Államok határainál: most már Szlovákiában is tudnak súlyos mérgezéses állapotban lévő páciensekről.

"Ez a szer veszélyes lehet, ezért csak jól megalapozott indokkal írhatják fel valakinek."

Már augusztusban veszélyes trendre hívta fel a figyelmet az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal. Ahogy mi is megírtuk, a problémát az jelentette, hogy sokan tévesen azt hitték, egy állatgyógyászati készítménnyel megelőzhetik vagy otthon kikezelhetik a koronavírus-fertőzést. A napokban pedig arról számolt be az Új Szó, hogy a lovaknál és marháknál használt parazitaölő Szlovákiában is felkapott lett. A kassai Louis Pasteur Kórházban például jelenleg két olyan beteget is ápolnak, akik súlyos ivermectinmérgezést kaptak.

ivermectin, túladagolás, mérgezés, ivermectin-túladagolás, ivermectinmérgezés
Az állatgyógyászati szertől azt várták, hogy majd megvédi őket a koronavírus-fertőzéstől.A kép illusztráció, forrása: Getty Images

Ezerszeres túladagolásuk van

A kassai kórház tájékoztatása szerint a két páciensnél ezerszeres túladagolást állapítottak meg, egyikük pedig életveszélyes állapotban van, súlyos idegrendszeri károsodásokat szenvedett. Martin Novotný infektológus főorvos azt is elmondta, hogy az állatoknak, különösen a lovaknak kifejlesztett szerekkel nagyon gyorsan túladagolhatja magát egy ember. "Már találkoztunk azzal is, hogy a beteg szájon át szedte a szárnyasoknak való külső csepegtető oldatot" - közölte.

Komoly károsodásokat okoz a szer

Az ivermectin az embereknél májkárosodást, idegrendszeri problémákat, tudatzavart és agresszivitást is okozhat. "Ez nem COVID-19 elleni gyógyszer és nem is lesz az soha. Semmilyen tudományos kutatás nem tudta ezt alátámasztani" - szögezték le a szakértők.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +26, +32 °C
Minimum: +11, +18 °C

A napsütés mellett többször megnövekszik a felhőzet, a több és vastagabb felhő a Dunántúlon ígérkezik. Nagyobb eséllyel itt alakul ki eső, zápor, zivatar. Élénk lesz az északnyugati szél, 23, 30 fok között alakul a legmagasabb hőmérséklet. Csütörtökön frontmentes idő lesz, de a nagy napi hőingás több panaszt is okozhat. A vérnyomás-ingadozás mellett a fejfájás szintén gyakori tünet lehet, a fokozottan érzékenyeknél pedig a görcsös bántalmak felerősödése is várható. Markáns hatások azonban nem érvényesülnek, a hőségmentes idő jót tesz az alvásnak és a pihenésnek. A Dunántúlon kissé változékonyabb idő lesz, ott ingadozhat a hőérzet. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: