Lóféregtelenítőt szedtek, életveszélyes állapotban vannak

Ősszel rengeteg olyan esetről lehetett hallani, hogy amerikaiak egy állatgyógyászati szer használata miatt kerültek kórházba, a féregtelenítőtől ugyanis azt várták, hogy majd megvédi őket a koronavírus-fertőzéstől. Úgy tűnik, a téves információ nem állt meg az Egyesült Államok határainál: most már Szlovákiában is tudnak súlyos mérgezéses állapotban lévő páciensekről.

"Ez a szer veszélyes lehet, ezért csak jól megalapozott indokkal írhatják fel valakinek."

Már augusztusban veszélyes trendre hívta fel a figyelmet az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal. Ahogy mi is megírtuk, a problémát az jelentette, hogy sokan tévesen azt hitték, egy állatgyógyászati készítménnyel megelőzhetik vagy otthon kikezelhetik a koronavírus-fertőzést. A napokban pedig arról számolt be az Új Szó, hogy a lovaknál és marháknál használt parazitaölő Szlovákiában is felkapott lett. A kassai Louis Pasteur Kórházban például jelenleg két olyan beteget is ápolnak, akik súlyos ivermectinmérgezést kaptak.

ivermectin, túladagolás, mérgezés, ivermectin-túladagolás, ivermectinmérgezés
ivermectin, túladagolás, mérgezés, ivermectin-túladagolás, ivermectinmérgezés

Ezerszeres túladagolásuk van

A kassai kórház tájékoztatása szerint a két páciensnél ezerszeres túladagolást állapítottak meg, egyikük pedig életveszélyes állapotban van, súlyos idegrendszeri károsodásokat szenvedett. Martin Novotný infektológus főorvos azt is elmondta, hogy az állatoknak, különösen a lovaknak kifejlesztett szerekkel nagyon gyorsan túladagolhatja magát egy ember. "Már találkoztunk azzal is, hogy a beteg szájon át szedte a szárnyasoknak való külső csepegtető oldatot" - közölte.

Komoly károsodásokat okoz a szer

Az ivermectin az embereknél májkárosodást, idegrendszeri problémákat, tudatzavart és agresszivitást is okozhat. "Ez nem COVID-19 elleni gyógyszer és nem is lesz az soha. Semmilyen tudományos kutatás nem tudta ezt alátámasztani" - szögezték le a szakértők.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +9, +14 °C

Délelőtt a napsütést gomolyfelhők is zavarják, ezekből néhol kisebb eső, zápor is kialakulhat. Délután a hosszabb-rövidebb napos időszakok mellett a jelen lévő gomolyfelhőkből záporokra, zivatarokra is számítani lehet. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 9, 14 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: