Lezuhant repülőgép: hogyan lehet feldolgozni?

A Germanwings repülőtársaság tegnapi tragédiája felveti a kérdést: hogyan képesek megbirkózni a családtagok, barátok a veszteséggel és hogyan segíthetnek nekik a szakemberek?

A nagyszabású tragédiák, balesetek, természeti katasztrófák hihetetlen módon megviselhetik az érintetteket: azokat, akik szerettüket, családtagjukat veszítik el, a túlélőket, de a mentési munkálatokban részt vevőket is. A fájdalom nemcsak fizikai jellegű, és az ilyen traumákhoz az érzelmek igen széles skálája tartozhat. Ezeket az érzelmeket egyáltalán nem könnyű megérteni, feldolgozni, és az érintetteknek gyakran rengeteg időre és szakszerű segítségre van szüksége ahhoz, hogy továbbléphessenek és újraépíthessék az életüket.
A természeti katasztrófák, balesetek, repülőgép-szerencsétlenségek, terroristatámadások és egyéb traumatikus események extrém mértékű stresszel járnak együtt, mind az érintettek, mind a közeli megfigyelők számára. Ezek az események alapjaiban rengetik meg a biztonságban vetett hitünket, tehetetlennek, sebezhetőnek érezhetjük magunkat. A szorongás, félelem, a jövő miatt érzett bizonytalanság idővel szerencsére enyhülhet.

Kicsi az esélye a tragédiának

Bár az elmúlt időszakban több repülőgép is eltűnt, lezuhant, a szakemberek szerint igen kicsi annak az esélye, hogy valaki ilyen katasztrófában veszítse az életét. Sőt a súlyos balesetek esetében is az utasoknak csak a negyede hal meg. A részletekért kattintson!

A szakemberek szerint teljesen természetes, ha a traumában érintettek nagyon intenzív érzéseket élnek meg, és a fizikai reakcióik is sokfélék lehetnek. Ráadásul ez minden ember esetében másmilyen lehet, és a sokféle reakció mind normális lehet. Az érzelmi reakciók gyakran hullámokban jelentkeznek, és igen széles skálán mozoghatnak.

Az érzelmek között találhatjuk a sokkot, a hitetlenséget, a félelmet, a tehetetlenséget, a szomorúságot, a bűntudatot, a dühöt és a szégyent. A fizikai tünetek között lehet a remegés, a szapora szívverés, a kapkodó, felületes légzés, a nyelési nehézségek ("gombóc a torokban"-érzés), a gyomorpanaszok, a szédülés és ájulás, a hidegrázás.

Nehezítő tényező a bizonytalanság

A repülőgép-szerencsétlenségekben elhunytak családtagjai számára nehezítő tényező lehet a bizonytalanság. A haláleset nagyon hirtelen, képtelenség rá felkészülni. Mary John pszichológus szerint az események feldolgozása nagyon hosszú időt vehet igénybe., többek között azért, mert ezekben az esetekben nincs olyan lezárás, mint más haláleseteknél. Az áldozatok maradványai ugyanis gyakran elvesznek, lehetetlenség azonosítani őket, vagy csak részlegesen azonosíthatóak.

"A gyásznak nagyon fontos eleme a temetés, vagyis azok a rituálék, melyek során az elhunyt szerettei végső búcsút vehetnek. A valódi gyász általában csak ezután kezdődhet, amikor a családtagokban tudatosult, hogy a szeretett személy nem tér vissza" - mondja a szakember. "Amíg nincs meg a test, az reményre adhat okot." Megnehezíti a gyászfolyamatot az is, hogy egy ilyen szerencsétleség igen "nyilvános" esemény: hatalmas médiaérdeklődés kíséri, a megszerezhető információk gyakran hiányosak vagy ellentmondásosak. A hivatalnokok, a légitársaság, a kutatást folytatók viselkedése is hatással lehet a gyászra. Sokan kritizálták például a Malaysia Airlines-t, amiért - meglehetősen tapintatlan módon - szöveges üzenetben értesítette a családtagokat arról, hogy a repülőgép lezuhant, és nagyon valószínű, hogy senki nem élte túl a balesetet. Felkavaró lehet az a tudat is, hogy a szerencsétlenséget emberi hiba vagy mulasztás okozta.

A lezuhant repülő rengeteg gyászolót hagyott maga után (forrás: hir24.hu)

A lezuhant repülő rengeteg gyászolót hagyott maga után (forrás: hir24.hu)Másodlagos sérülések

A gyászfolyamatot, a traumával való szembenézést meghosszabbíthatják a "másodlagos sérülések" is: az, ahogyan a szerencsétlenséggel kapcsolatos nyomozást lefolytatják, a nyomozás hossza, a felelősök megtalálása vagy az esetleges kártérítéssel kapcsolatos jogi bonyodalmak is fokozhatják a sokkot és a fájdalmakat.

A mostani Germanwings tragédiában egy egész középiskolai osztály életét vesztette. Ez hihetetlen mértékben felboríthatja az adott közösség, Haltern am See városának, és a Joseph-Koenig-Gymnasium életét. Ha több ember is életét veszti egy közösségből (ebben az esetben 16 diák és két tanár is az áldozatok között van), a családtagok, barátok és ismerősök könnyen úgy érezhetik, hogy eltávolodnak egymástól és a szeretteiktől. A szerencsétlenség helyszíne és az otthon közötti távolság is megnehezítheti a gyászfolyamatot.

A szakemberek szerint a repülőgép-szerencsétlenségek semmi máshoz nem hasonlítható fájdalmat és veszteségérzést okozhatnak. A gyászoló családtagok úgy érezhetik, hogy a traumának soha nincs vége, hiszen mindig megjelenik egy újabb cikk, kiderül egy újabb részlet, felmerül egy újabb pletyka, lefolytatnak egy újabb tárgyalást. Ez, és az egyéni stresszfeldolgozási képességek nagyon mély hatást tehetnek a gyászolókra, és az események feldolgozása igen hosszú időt vehet igénybe, és a legtöbbször szakmai segítségre is szükség van.

Forrás: http://www.planesafe.org
Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
, °C
Minimum:
, °C

Egészséget befolyásoló hatások:
N/A

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag